Gemeente Hof van Twente heeft belangrijk deel ICT weer op orde

Bij de gemeente Hof van Twente is de belangrijkste publieksdienstverlening weer in de lucht. Na de cyberaanval, waardoor begin deze maand alle systemen van de gemeente platlagen, kunnen vanaf vandaag onder meer weer paspoorten en identiteitskaarten worden aangevraagd.

Ook het financiële deel is weer grotendeels op orde. "De rekeningen kunnen weer worden betaald", vertelt een woordvoerder van de gemeente Hof van Twente. "Voor Kerst proberen we zoveel mogelijk rekeningen af te handelen."

Mail werkt nog niet

Eerder lukte het al om weer spoedaanvragen te doen voor rijbewijzen en ook alle inwoners met een uitkering hebben hun geld ontvangen. Vergunningsaanvragen liepen ook gewoon door, dat ging buiten de systemen om die door de hackers zijn aangevallen. De mail van de gemeente werkt nog niet. "Daar wordt hard aan gewerkt", aldus de woordvoerder. "Uiterlijk begin volgende week moeten de mailadressen bij de gemeente weer werken."

De gemeente Hof van Twente maakte op 3 december bekend slachtoffer te zijn van een cyberaanval. Hackers wisten de gemeentelijke systemen binnen te dringen en veel informatie op de servers ontoegankelijk te maken voor ambtenaren. De gemeente raakte daardoor veel persoonlijke informatie van inwoners kwijt en bouwt sindsdien aan een compleet nieuwe, digitale infrastructuur.

Onderzoek

Over de vorderingen in het onderzoek naar de cyberaanval en of er contact is met de hackers kan de woordvoerder van de gemeente niets zeggen. Het NFIR (Nederlands Forensisch Incident Respons) verricht het onderzoek. "Die onderzoeken kunnen wel zes tot acht weken duren", aldus de gemeentewoordvoerder. Tot nu toe heeft de gemeente geen aanwijzingen dat de hackers privacygevoelige gegevens hebben ingezien of verspreid.

Meer over dit onderwerp:
REGIO HENGELO
Deel dit artikel: