Nieuws

Dertien kandidaten, onder wie twee vrouwen, willen burgemeester van Staphorst worden

Dertien mensen hebben gereageerd op burgemeesterspost Staphorst na vertrek Theo Segers
Dertien mensen hebben gereageerd op burgemeesterspost Staphorst na vertrek Theo Segers © archief RTV Oost
Vorige maand nog deed commissaris van de Koning Andries Heidema een beroep op vrouwen om te reageren op de vacature burgemeester van Staphorst. Twee vrouwen hebben hieraan gehoor gegeven. Er zijn elf mannelijke sollicitanten.
De dertien personen hebben zich gemeld voor de functie die vrij kwam nadat Theo Segers eerder dit jaar uit Staphorst vertrok om burgemeester van het Zuid-Hollandse Molenlanden te worden. Niet alleen de commissaris van de Koning spoorde vrouwen aan te solliciteren, ook fractievoorzitter Liesbeth Lubberink van de PvdA in Staphorst deed een oproep in die richting.

Tussen 33 en 63 jaar

De leeftijd van de kandidaten die zich gemeld hebben ligt tussen de 33 en 63 jaar. Acht kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, vijf sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond.
Ook de afkomst naar politieke kleur laat een grote diversiteit zien. De afgelopen maanden heeft ook de bevolking van Staphorst zich mogen mengen in de keuze van een nieuwe burgemeester. Sinds het vertrek van Segers neemt Gerrit Jan Kok waar in Staphorst.
De komende tijd staat voor de commissaris van de Koning in het teken van het inwinnen van informatie en het voeren van sollicitatiegesprekken. Daarna zal hij met de vertrouwenscommissie uit de raad een selectie van kandidaten bespreken. Deze commissie gaat met die kandidaten in gesprek. Zij brengt verslag van bevindingen uit aan de gemeenteraad en bereidt de aanbeveling voor.

Nog nooit

Staphorst had nog nooit een vrouwelijke wethouder of vrouwelijke burgemeester. Wel zijn er momenteel vier vrouwelijke raadsleden, twee van het CDA, eentje namens de ChristenUnie en eentje van de PvdA. De gemeenteraad van Staphorst, met 17.000 inwoners de kleinste gemeente van Overijssel, telt zeventien zetels. ChristenUnie en SGP hebben elk vijf zetels, het CDA vier, Gemeentebelangen twee en de PvdA één.
De nieuwe burgemeester van Staphorst zal naar verwachting in mei volgend jaar geïnstalleerd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.