Hoeveel last hebben Overijsselse bedrijven van de nieuwe coronavariant in het Verenigd Koninkrijk?

Als gevolg van de nieuwe coronavariant in het Verenigd Koninkrijk ligt de internationale handel met het land sinds dit weekend grotendeels plat. Dat wordt ook gevoeld in Overijssel, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2019 exporteerde Overijssel voor 1,2 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk.

Overijssel is daarmee niet de grootste exporteur van alle Nederlandse provincies, maar zeker ook niet de kleinste. Overijssel laat provincies als Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Zeeland ruim achter zich.

Groente en fruit

Nederland verkoopt onder meer veel groente en fruit aan de Britse markt. Dat lijkt gezien de huidige ontwikkelingen een stuk lastiger geworden: het vrachtverkeer rond de Kanaaltunnel staat stil.

Het was daar al extra druk, omdat het erop lijkt dat er een brexit komt zonder handelsakkoord met de EU. Europese bedrijven proberen daarom nog snel zoveel mogelijk goederen uit het Verenigd Koninkrijk te halen en er goederen heen te brengen. De Europese Commissie riep lidstaten dinsdag op het land niet volledig te isoleren. Zij vindt dat de vrachtverbindingen heropend moeten worden.

Weer open

De haven van de Britse kustplaats Dover gaat intussen weer open voor vrachtwagens die de oversteek willen maken naar Frankrijk.

De haven heeft dat dinsdagavond laat gemeld nadat vlak daarvoor bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een akkoord hebben bereikt over het grensverkeer. Het duurt waarschijnlijk nog dagen voordat het vrachtverkeer in de regio weer is genormaliseerd.

Wil jij weten hoeveel de verschillende Nederlandse provincies exporteren naar het Verenigd Koninkrijk en hoe het er voor staat in Overijssel, kijk dan op onderstaand kaartje

Meer over dit onderwerp:
ONDERNEMEND OVERIJSSEL
Deel dit artikel: