Nieuws

Plastic korrels in de IJssel bij Deventer: Gelderse plasticverwerker op de vingers getikt

De gevonden Nurdles
De gevonden Nurdles © Maarten Kerkhof
Ruim 3.000 plastics korrels werden er in november aangetroffen in de IJssel langs Deventer, Hattem en Zutphen door vrijwilligers van 'Schone Rivieren', het samenwerkingsverband van IVN Natuureducatie, de Plastic Soup Foundation en de Stichting De Noordzee. “Een alarmerende hoeveelheid”, aldus de 'milieu-coöperatie'. Wat blijkt: de korrels zijn afkomstig van het bedrijf Daly Plastics B.V., een kunststofafvalverwerker in Zutphen.
De alarmbellen gaan rinkelen als Waterschap Rijn en IJssel plastic afval in het afvalwater tegenkomt in de rioolwaterzuivering op een industrieterrein in Zutphen. Hier wordt het afvalwater van huishoudens en bedrijven gezuiverd, waarna het wordt geloosd op de IJssel.
De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), die verantwoordelijk is voor de handhaving van milieuwet en -regelgeving, start vervolgens een onderzoek. "Schrikken is een groot woord, maar je moet gewoon weten hoe het in elkaar zit. We nemen dit serieus", reageert wethouder Laura Werger bij Omroep Gelderland.
Volgens het waterschap vormen de korrels geen direct gevaar. "Maar plastic is onwenselijk, net als andere soorten plastic."
Nurdles zijn kleine stukjes plastic (variërend in grootte van een paar millimeter tot microscopisch klein, maar meestal met een diameter van ongeveer vijf millimeter), die gebruikt worden als grondstof voor plastic producten. In de plastic korreltjes zitten kankerverwekkende chemicaliën. Naast dat ze in de natuur terecht komen, worden ze mogelijk ook gegeten door vissen en komen ze vervolgens op ons bord terecht.

Onderzoek

De bron van het plastic afval blijkt Daly Plastics B.V. Het bedrijf zamelt gebruikt plastic in en produceert hiervan plastic korrels die gebruikt worden als grondstof voor nieuwe plastic producten. Het bedrijf wordt gesommeerd om actie te ondernemen. "De oplossing blijkt het inbouwen van extra filters in hun installaties", aldus de wethouder uit Zutphen.
Of dat genoeg is om het probleem aan te pakken blijft de ODA de komende tijd monitoren. "Als we iets doen, moeten we kijken of het goed gaat", aldus Werger. Wel constateerde de gemeente onlangs nog dat er behalve op het terrein van het plastic recyclingbedrijf, ook op de openbare weg nog steeds plastic korrels liggen. "Het bedrijf is gevraagd ook hier op te ruimen, om te voorkomen dat het in de riolering komt."

Milieuovertreding

Volgens de gemeente is dit de eerste keer dat Daly Plastics op de vingers wordt getikt. "Bij mijn weten hebben we eenzelfde situatie nog niet eerder meegemaakt", aldus de wethouder. Directeur Peter Daalder laat weten op dit moment niet te willen reageren op de kwestie.
Hoe lang de plastickorrels al in het riool en vervolgens in de IJssel terecht kwamen is niet bekend. Ook is nog niet duidelijk hoe groot de schade aan de natuur is en tot waar de korrels zijn aangespoeld of nog in het water drijven.
Vrijwilliger Maarten Kerkhof trof deze plastickorrels aan in de IJssel bij Zutphen
Vrijwilliger Maarten Kerkhof trof deze plastickorrels aan in de IJssel bij Zutphen © Maarten Kerkhof

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.