Nieuws

Wat vind jij: Kan een hoge geldboete helpen om online pesten tegen te gaan?

Wat vind jij?
Wat vind jij? © RTV Oost/Emiel Geerdink
Een boete van ruim 60.000 euro - die riskeer je als je je in Australië schuldig maakt aan online pesten. Tenminste, als het aan de regering van dat land ligt. Zij hebben vandaag een vergaand wetsvoorstel ingediend om online pesten, beledigen en bedreigen door volwassenen tegen te gaan.
Dan komt natuurlijk de vraag over de handhaving. Want als het wetsvoorstel erdoor komt, dan komt er een toezichthouder voor online veiligheid. Die houdt platforms als Twitter, Instagram en Facebook in de gaten en kan die kanalen verplichten om haatdragende en grove uitlatingen offline te halen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete van drie ton krijgen.
Deze toezichthouder kan ook de eigenaren traceren van de (anonieme) accounts waarop de beledegingen zijn gedaan. Zo kunnen ze een persoon achterhalen en die dus de hoge boete opleggen. Nog nooit eerder werd er zo'n hoge boete verbonden aan online pestgedrag. Het is een flink middel om de verspreiding van haatdragende berichten tegen te gaan.
Wat vind jij? Denk je dat een hoge boete dé oplossing kan zijn voor het pestprobleem? Stem en reageer: hieronder of op Facebook.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.