nieuws

Behoud korhoen inzet van kort geding

Rechtszaak rond korhoen
Rechtszaak rond korhoen
De Stichting Das en Boom daagt het ministerie van Landbouw voor de rechter met als inzet het behoud van het korhoen.
Ze wil dat het ministerie zorgt voor nieuwe aanvoer van wilde korhoenders op de Sallandse Heuvelrug als de provincie het opgeeft. Het ministerie moet zich volgens de stichting maximaal inspannen om te voorkomen dat het korhoen in Nederland uitsterft.

'Mislukken proef is einde'

Er leven nog enkele korhoenders op de Sallandse Heuvelrug, maar tot nog toe is het niet gelukt de kuikens in leven te houden. De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor natuurbeheer in Overijssel en dus voor het korhoen. Ze heeft eerder dit jaar vijf Zweedse korhoenders op de Sallandse Heuvelrug uitgezet om de zieltogende populatie nieuw leven in te blazen maar dat verloopt niet hoopgevend. De provincie heeft al laten weten niets meer voor het korhoen te kunnen doen als de proef mislukt.

Bedreigde diersoort

Volgens Das en Boom mag de Staat zich niet verschuilen achter het gegeven dat de provincie verantwoordelijk is. Ze wijst erop dat de Staat volgens internationale regels verplicht is er alles aan te doen om uitsterven van bedreigde diersoorten te voorkomen. Het korhoen staat op de zogenoemde rode lijst van vogelsoorten, de lijst met beschermde diersoorten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.