Burgemeester over jongeren onder viaduct: "Dit is heel slecht voor Staphorst"

"Het waren zo'n honderd jongeren en vooral vanwege corona is dit natuurlijk heel slecht voor Staphorst. Er is bewust niet ingegrepen." Burgemeester Gerrit Jan Kok van Staphorst heeft geen goed woord over voor wat er vannacht gebeurde in zijn gemeente.

Zo'n honderd jongeren waren vannacht rond drie uur bijeen onder een viaduct in Staphorst. Er werd vuurwerk afgestoken en de coronamaatregelen werden genegeerd. "Het gaat er deze tijd om dat mensen zich aan de regels houden. Zowel wat betreft de coronaregels als wat betreft vuurwerk. Dit kan niet."

'Van een afstandje'

Kok heeft vannacht overleg gevoerd met de politie. "De politie heeft van een afstandje toegekeken en niet ingegrepen. Bewust. Als je optreedt in zo'n situatie, dan kan dat escalerend werken. De vraag is of je dat moet willen. Er zou zijn ingegrepen als er vernielingen waren aangericht, maar dat is niet gebeurd", aldus Kok.

Het samenzijn is uiteindelijk beëindigd zonder dat er aanhoudingen zijn verricht.

Jaarwisseling

De burgemeester kijkt niet met angst en beven naar de jaarwisseling die komt. "We bereiden ons voor met de stewards, zoals we dat elk jaar doen. Nu is er verder niks te doen voor de jeugd. Het jaarlijkse feest gaat niet door. Ik ga er echt vanuit dat de gemeenschap die jongeren aanspreekt en dat dit eenmalig was."

Meer over dit onderwerp:
KOP VAN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: