Veiligheidsregio Twente praat met defensie over inzet militairen: "Uiterste redmiddel"

De Veiligheidsregio Twente gaat morgen in gesprek met het ministerie van Defensie over de inzet van militairen in de verzorg- en verpleeghuizen. Minister Grapperhaus kondigde gisteravond aan dat er militaire hulp komt voor verzorghuizen en verpleeghuizen in Twente, Groningen en Noord- en Oost-Gelderland.

De hulp van Defensie moet gezien worden als een 'uiterste redmiddel'. "Twente moet eerst onder meer uitzoeken of er onderling nog personeel kan worden uitgewisseld, of het Rode Kruis kan helpen en of er nog mensen van buitenaf kunnen instromen", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarin ook de Veiligheidsregio Twente zit.

Het Rode Kruis liet vandaag al weten dat gekwalificeerd zorgpersoneel, waar vooral om gevraagd wordt in Twente, op zo'n korte termijn niet te regelen is.

De hulp van Defensie is een uiterste redmiddel
Veiligheidsberaad

Duizend defensiemedewerkers

Minister Grapperhaus stelt zo'n duizend defensiemedewerkers beschikbaar, van artsen en verpleegkundigen tot soldaten die de zorgmedewerkers moeten ontlasten. Hoeveel defensiepersoneel Twente krijgt toebedeeld, is nog onduidelijk. De Veiligheidsregio Twente wil pas morgen na het gesprek met Defensie inhoudelijk reageren.

Honderd militairen met een medische achtergrond zijn beschikbaar om te helpen in de zorg, meldt het ministerie van Defensie. Voordat zij ingezet worden, zegt Defensie eerst te willen weten hoeveel mensen er waar nodig zijn en welke taken zij moeten verrichten.

Noodsignalen

De Twentse verpleeg- en verzorgingshuizen reageren verheugd om de extra handen vanuit Defensie. "Wij zijn blij dat het ministerie de noodsignalen vanuit de verpleeg- en verzorgingshuizen serieus neemt", zegt een woordvoerder. "Wij hopen deze week definitief te horen te krijgen dat onze aanvraag wordt gehonoreerd en hoe de militaire inzet wordt verdeeld over onze regio."

Wij zijn blij dat het ministerie de noodsignalen vanuit de verpleeg- en verzorgingshuizen serieus neemt
Woordvoerder Twentse verpleeg- en verzorgingshuizen

Klemmend beroep

De Veiligheidsregio Twente en de Twentse ziekenhuizen deden vorige week een klemmend beroep op Defensie om bij te springen in de Twentse ziekenhuizen. Ook werd er een brandbrief gestuurd naar diverse ministeries, om aandacht te vragen voor de 'penibele' situatie in de verzorg- en verpleeghuizen in Twente.

Militaire hulp is dus onderweg, maar het is nog onduidelijk of de ziekenhuizen ook ondersteuning krijgen van Defensie. MST-bestuursvoorzitter Sophia de Rooij slaakte vorige week een noodkreet: volgens haar wordt de druk op de ziekenhuizen nijpend en dreigt de spoedzorg al op korte termijn in gevaar te komen.

De Rooij deed de noodkreet tevens in haar rol als voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), waarin ook ziekenhuis ZGT in Almelo vertegenwoordigd is. In de eerste coronagolf schoot Defensie wel te hulp in de ziekenhuizen in Overijssel.