Nieuws

OM eist half jaar voorwaardelijk tegen Deldense 'non' na stalking burgemeester Nauta

Voorarrest van man die dreigde met machinegeweer geschorst
Voorarrest van man die dreigde met machinegeweer geschorst © iStock
Bij de laatste rechtszaak van 2020 van de rechtbank in Almelo is een half jaar voorwaardelijk geëist tegen de Deldense vrouw die bekend staat als 'zuster Helena'. De 72-jarige zelfbenoemde non van de 'Societas Sancta Maria Ad Jesum' kloosterorde stond terecht vanwege het stalken van burgemeester Nauta en het sturen van smaadschriften over haar directe buren.
De vrouw verscheen zelf niet bij haar rechtszaak, ze heeft na jaren haar belofte om naar Duitsland te emigreren waargemaakt. Ze kocht een villa in het dorpje Roßwein, niet ver van Dresden. Haar woning aan de Nieuwstraat komt op 1 februari volgend jaar in andere handen.

Eelt op de ziel

Het komt niet vaak voor dat een burgemeester aangifte doet tegen een inwoner, ook niet als het gaat om een 'kwetsbaar' iemand. Maar als burgemeester Nauta door 'zuster Helena' bedolven wordt onder telefoontjes en mails zit er niets anders op.
"Elke burgemeester heeft eelt op de ziel. Mensen op het gemeentehuis kunnen ook wat hebben, maar dit ging erg ver. Het kon bedreigend overkomen" verklaarde Nauta in september vorig jaar tegen RTV Oost.

Buren

Ook haar buren, met wie de 72-jarige 'non' al jaren overhoop ligt, doen aangifte als de vrouw niet alleen brieven rondstuurt waarin ze hen ervan beschuldigt satanisten, doodslasteraars of moordenaars te zijn, maar ook nog eens meerdere keren aangifte doet bij de politie van dingen die nooit gebeurden.
Kopieën van de brieven en aangiften worden ook op de redactie van RTV Oost bezorgd.

Nazivlag

De zelfbenoemde non kwam al vaker in aanraking met justitie na stalking van buren, het onnodig bellen van alarmnummer 112 of diefstal van goederen of stroom. Haar imposante verschijning zorgde voor veel onrust in haar buurt.
Een van haar buren ging haar zelf te lijf nadat ze een nazivlag had opgehangen en sloeg haar een gebroken neus. De rechter veroordeelde de buurman in 2016 tot een werkstraf.

Schizofrenie en godsdienstwanen

Tijdens eerdere strafzaken werd al duidelijk dat er sprake in van een stoornis bij de 72-jarige. Schizofrenie met godsdienstwanen was een conclusie die werd getrokken. Een paar jaar geleden constateerden deskundigen dat de hersenen van de vrouw waren gekrompen, met als gevolg dat ze zich bizar en provocerend zou gedragen.
Een deskundige die haar in het kader van deze strafzaak sprak kon lastig een eindoordeel geven. Hij kreeg tijdens zijn onderzoek onenigheid met de vrouw en dat eindigde ermee dat ze aangifte tegen hem deed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.