Nieuws

Opnieuw grote groep jongeren bijeen in Staphorst, politie grijpt ook nu niet in

Ze kondigden het bij een grote bijeenkomst afgelopen weekend al aan en ze hielden woord; honderden jongeren in Staphorst kwamen tijdens de jaarwisseling en de nieuwjaarsnacht opnieuw samen. Hoewel met de samenkomst de coronaregels werden overtreden, is niet ingegrepen.
Honderden jongeren kwamen bijeen op de rotonde in het dorp en er was zwaar vuurwerk. Toch is burgemeester Gerrit Jan Kok van Staphorst tevreden. Hij geeft de jeugd zelfs een dikke pluim.

Dikke pluim van burgemeester

"Ik wil de jongeren een compliment maken. Ze hebben zich goed gedragen. Geen gedoe, nauwelijks vernielingen en een goede sfeer. Ja, er waren veel jongeren bij elkaar en ze hielden lang niet allemaal 1,5 meter afstand, maar dat kon je verwachten, dat gebeurde overal in het land. De jeugd wil elkaar ontmoeten. Prioriteit was de openbare orde en veiligheid. Het is goed gegaan", zegt burgemeester Kok, die er de hele nacht bij was.

Politie grijpt niet in

De sfeer bij velen die niet uit Staphorst kwamen, was wat gespannen. Vorige week zaterdag waren er honderd jongeren bijeen op de Staphorster ovale rotonde, een plek elders in het dorp. Veel vuurwerk en zelfs een vuur. Er werd schande van gesproken. Ook toen gebeurde er verder weinig, behalve dat de 1,5 meter door de jeugd niet in acht werd genomen. De politie greep niet in. Dat deed ze afgelopen nacht weer niet, hoewel agenten veelvuldig rondreden.
Voorzitter van de Veiligheidsregio Peter Snijders vindt dat er goed is gehandeld. "Er was oploop, dat was niet de afspraak. Maar het inzetten van de politie is een veel erger middel. Dan komen er nog meer contactmomenten en dat wil je niet", laat Snijders weten.
De bijeenkomst afgelopen nacht werd begeleid door stewards, mensen uit de gemeenschap, allemaal met een geel hesje aan. Af en toe moesten ze even ingrijpen als jongeren een verkeersbord wilden opblazen of ze plukten iemand uit de bosjes. Rond half vijf kregen ze allemaal een kop snert en een gehaktbal om op te warmen. Burgemeester Kok: "Diep respect voor de stewards, die dit geheel vrijwillig doen. Als ik ergens anders burgemeester word, dan neem ik dit zeker mee. Echt geweldig wat deze heren en dames doen."

En de coronaregels dan?

De coronaregels werden door de jongeren aan hun laars gelapt. Er werd volop geknuffeld en omhelsd en ook was er veel zwaar vuurwerk. Kok: "Inderdaad de oproep was: blijf thuis. Desondanks wisten we dat het druk zou worden. Dat was op veel meer plekken zo. Dan kijk je naar de openbare orde en veiligheid, dat is prioriteit. Dat is goed gegaan. Hier spreekt een tevreden burgemeester."
Burgemeester Kok had na de bijeenkomst afgelopen weekend onder een viaduct van de A28 heel andere woorden. Hij noemde deze bijeenkomst slecht voor Staphorst. Desgevraagd geeft Kok aan dat er een verschil is tussen de twee bijeenkomsten. De vorige was niet aangekondigd en die van afgelopen nacht was een nieuwjaarsviering die met stewards en al in goede banen werd geleid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.