Nieuws

Wil je wel een vaccinatie, maar heb je prikangst? Dit helpt!

De eerste prikken zijn gezet! Artsen, leraren en politieagenten: ze willen allemaal graag als eerste geprikt worden, na het zorgpersoneel. Maar wat als je wel graag dat vaccin wil, maar bang bent voor de injectie? Angst voor prikken komt vaker voor dan je denkt. Verpleegkundige Anne heeft gelukkig tips.
Normaal gesproken lopen wereldreizigers, toeristen en zakenlui in en uit bij Travel Health Clinic in Hengelo, waar verpleegkundige Anne Egberts werkt. Maar nu is het er door de uitbraak van het coronavirus een stuk rustiger. Wel worden er PCR-testen afgenomen bij mensen die voor noodzakelijke dingen naar het buitenland moeten.

Ook volwassenen

Prikangst komt hier elke dag voor, zo vertelt Anne. "Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen speelt het. Dan is er iets vervelends gebeurd in hun jeugd bijvoorbeeld. De truc is om alle tijd voor deze mensen te nemen."
Of die tijd er is bij een grootscheepse vaccinatie, zoals die is gepland door de GGD, is natuurlijk de vraag, beaamt ook Anne. Daarom een paar tips die je sowieso kunt toepassen.

Drie tips

  1. Blijf rustig ademhalen, een buikademhaling is het beste.
  2. Geef bij degene die je gaat vaccineren aan dat je bang bent, dit levert vaak een rustigere aanpak en meer begrip op.
  3. Leid jezelf af door bijvoorbeeld je ene been over je andere te slaan en strak aan te spannen. Ook kan het helpen om met je vrije arm in je been te knijpen, zodat de pijn je daar afleidt van dat wat er komen gaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.