Nieuws

Voormalig SGP-wethouder van Staphorst sluit zich aan bij JA21

Voormalig SGP-wethouder Staphorst lid van JA21
Voormalig SGP-wethouder Staphorst lid van JA21 © archief RTV Oost
Oud-wethouder Sytse de Jong uit Staphorst is lid geworden van JA21, de partij die eind vorig jaar werd opgericht door Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, die kort daarvoor Forum voor Democratie de rug hadden toegekeerd.
De voormalig SGP-bestuurder zegde zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie ook op. "Dit land heeft een fatsoenlijke partij op rechts nodig. Een brede volkspartij met een conservatieve liberale inslag. Daarom ben ik lid van JA21. Ik verricht werkzaamheden voor onder meer de JA21-fractie in de Eerste Kamer en de fractie in de Provinciale Staten van Overijssel."

Twaalf jaar wethouder

De Jong was twaalf jaar wethouder en vier jaar raadslid in de gemeente Staphorst namens de SGP. Twee jaar geleden nam hij na de gemeenteraadsverkiezingen afscheid van de Staphorster politiek.
De Jong sloot zich in 2019 aan bij Forum. Na de verkiezingen van 21 maart 2019 werd Forum de tweede partij van Overijssel met zes van de 47 zetels. Bij de formatie van een nieuw college van Gedeputeerde Staten viel de partij buiten de boot.
Vorige maand keerde De Jong Forum de rug toe, omdat hij vindt dat Thierry Baudet een doel op zichzelf was geworden en omdat Baudet en zijn partij in een isolement terechtkwamen. "Een leider moet weerstand om zich heen organiseren. Mensen die je tegenspreken. Dat was niet zo."

'Een beetje wrijving'

De commotie over antisemitische uitingen was de druppel. "Ik hoopte op een goede kandidatenlijst voor de komende Kamerkiezingen. Een beetje wrijving is altijd goed. Dat zorgt voor glans. Het werd een botsing. De partij is ingestort", zegt De Jong.
"Forum raakt een aantal gevoelige snaren in de samenleving. Ik vind dat het partijbestuur onvoldoende is opgetreden tegen jongeren binnen de jongerentak van FvD die zich inlieten met antisemitisme."
De Jong sluit zich nu dus aan bij JA21, dat naar eigen zeggen een brede volkspartij wil zijn op rechts.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.