Nieuws

Windmolens langs A1 bij Deventer produceerden vorig jaar meer stroom dan verwacht

Windmolen / windmolens bij Deventer
Windmolen / windmolens bij Deventer © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het Windpark Kloosterlanden in Deventer heeft in 2020 de hoogste jaarproductie tot nu toe bereikt. Weliswaar was december geen geweldige windmaand met tachtig procent van de verwachting, maar halverwege november werd de geprognosticeerde jaarproductie al gehaald. Dat meldt de Deventer Energie Coöperatie. De jaarproductie van 2020 kwam uiteindelijk zestien procent hoger uit dan verwacht.
Dat de productie zoveel hoger uit is gekomen is vooral te danken aan de windrijke maanden in het begin van 2020. De beide windturbines hebben dit jaar samen 9,792 gigaWattuur (9.792.000 kWh) opgewekt. Dat is genoeg voor het elektriciteitsgebruik van circa 3.000 huishoudens.

Financieel mooi resultaat

Door externe factoren, waaronder corona, bleef de verkoopprijs voor de geproduceerde elektriciteit enigszins achter bij de verwachtingen. Alhoewel de balans nog moet worden opgemaakt: het lijkt erop dat het windpark in 2020 ook financieel een mooi resultaat heeft bereikt.
Recent heeft de gemeente Deventer een tweetal focusgebieden langs de A1 gepresenteerd waar mogelijk nieuwe windturbines kunnen worden geplaatst. De twee focusgebieden zijn een gebied bij de afslag Deventer-Oost van de A1 en een gebied iets oostelijker, net buiten de bebouwde kom van Deventer, aan de noordzijde van de A1. In deze twee gebieden is ruimte voor maximaal negen windmolens.
Zowel de Deventer Energie Coöperatie als Pure Energie hebben bij de gemeente hun interesse getoond om de mogelijkheden van deze locaties verder te gaan verkennen. In 2021 zullen hiervoor de eerste stappen worden gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.