Nieuws

Waarnemend burgemeester Meijer van Enschede in nieuwjaarsboodschap: "Zwolle kan jaloers zijn op Enschede"

Waarnemend burgemeester Henk Jan Meijer van Enschede
Waarnemend burgemeester Henk Jan Meijer van Enschede © ANP / Paul Dijkstra
In een online nieuwjaarsfilm wenst waarnemend burgemeester Henk Jan Meijer, ook namens de revaliderende Onno van Veldhuizen, de Enschedese burger een gelukkig nieuwjaar toe. Meijer, voormalig burgemeester van Zwolle, zegt daarin dat de Overijsselse hoofdstad jaloers mag zijn op Enschede.
Omdat de nieuwjaarsreceptie vanwege corona niet door kan gaan, kiest ook de gemeente Enschede voor een videoboodschap. Via een livestream konden inwoners meekijken met een jaaroverzicht en een vraaggesprek met Henk Jan Meijer. De livestream is hier terug te kijken.
In dat vraaggesprek wordt teruggeblikt op 2020 en vooruitgekeken naar 2021. Zo komt in het jaaroverzicht naast corona ook 75 jaar vrijheid, 20 jaar vuurwerkramp en de demonstratie van Black Lives Matter voorbij.

Onno van Veldhuizen revalideert

Meijer is sinds 19 november waarnemend burgemeester van Enschede en bracht voorafgaand aan de uitzending een bezoek aan Onno van Veldhuizen. Meijer wist te vertellen dat het beter gaat met Van Veldhuizen, maar ook dat de revalidatie nog wel een paar weken kan duren.
Meijer sprak voorts zijn waardering uit voor ziekenhuis- en zorgpersoneel, politie, boa's en brandweer. Ook leeft hij mee met mensen in het onderwijs, ondernemers en de culturele sector, met eenzame mensen en studenten.

Digitalisering

Vooruitblikkend noemt Meijer de digitalisering. "Deze kunnen wij meenemen in de toekomst. We hebben ons suf vergaderd via Teams, Zoom of Meet, en telkens maar die 'mute' knop moeten indrukken. Het voordeel is dat de mobiliteit drastisch beperkt wordt. Maar menselijk contact af en toe is ook wel prettig", zegt Meijer.
Politiek gezien merkt Meijer wel een verschil tussen Enschede en Zwolle. "Hier in Enschede wordt op het scherpst van de snede gedebatteerd. De politieke tegenstellingen zijn groter en er wordt meer gepolariseerd, dat valt op. Dit wil ik wel meegeven als ik weer weg ga; heb meer aandacht voor de dingen waar je het over eens bent", zegt Meijer.

Jaloers

Verder ziet Meijer zowel overeenkomsten als verschillen. "Enschede heeft een universiteit die Zwolle ook altijd gehad heeft willen hebben. En de internationale betrekkingen met met name Duitsland zijn erg goed. Hier kan Zwolle wel jaloers op zijn", besluit Meijer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.