nieuws

Weblog: Research in seksclubs

Tijdens opnamen voor de reportage
Tijdens opnamen voor de reportage
Midden in de nacht, terwijl het regent in een schimmig steegje, wacht ik tot iemand de deur open doet. Een lichtbak boven de deur belooft ‘de mooiste vrouwen in de beste seksclub van de stad’.
Het interesseert me geen moer. Er is maar één reden dat ik naar binnen wil, en dat is informatie. Al maanden ben ik bezig met een verhaal over mensenhandel in Zwolle en ik ben benieuwd of ze me in de seksclub meer kunnen vertellen.
Als de zoemer gaat en de deur open zwenkt, kom ik via een veredelde garagebox in een piepklein barretje terecht. Schaars geklede dames die lusteloos aan de bar hangen veren op en vragen of ik wat wil drinken. Ik bedank ze, zeg dat ik journalist ben en dat ik graag even wil praten. De interesse is direct weg, maar gelukkig word ik er niet meteen uitgetrapt.
Het is rustig, dus de bedrijfsleider wil na enig aandringen wel even tijd voor me maken. Aan de rand van een klein podium met een glimmende danspaal praten we uiteindelijk een uur over van alles en nog wat. Hij weet niet veel over mijn zaak, maar kan me wel veel waardevolle informatie geven over hoe het er aan toe gaat in de prostitutie.
Zijn snippers informatie in combinatie met de snippers van heel veel anderen leiden er uiteindelijk toe dat er nu een gedetailleerd verhaal ligt over mensenhandel in Zwolle. Met tientallen mensen heb ik gepraat en niemand kon of wilde het achterste van zijn tong laten zien. Vooral slachtoffers zitten helemaal niet te wachten op een persparasiet die alles weer naar boven haalt. Ze zijn nog steeds doodsbang voor hun pooier, ook al zit die in de gevangenis.
Maar ik vind dit verhaal te belangrijk om te laten liggen en dus zoek ik door. Bijna een jaar lang spreek ik met mensen die daar geen zin in hebben. Uiteindelijk zegt niemand veel, maar heb ik wel een berg snippers die - als je ze aan elkaar plakt - een verhaal vormen. De puzzel is gelegd, de reportage is klaar.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.