Nieuws

Man die wilde inbreken in winkelpand Zwolle komt er vanaf met een boete

Inbreker
Inbreker © Archief RTV Oost
Een man die gisteren in Zwolle wilde breken in een winkelpand aan de Diezerstraat heeft geluk gehad. Omdat een getuige de op handen zijnde inbraak meldde bij de politie, werd de verdachte al aangehouden nog voor hij kon beginnen. De man heeft een boete gekregen en een zogenoemde last onder dwangsom die moet voorkomen dat hij in de toekomst opnieuw met inbrekersgereedschap op pad gaat.
Rond half elf gisteravond zag een getuige dat een man van plan was in te breken in een winkel aan de Diezerstraat. De getuige waarschuwde direct de politie. Toen agenten de man aanhielden had hij inbrekerswerktuig zoals boren, schroevendraaiers en tangen bij zich.

Boete

De man is aangehouden voor overtreding van de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Hij kreeg een boete. Om herhaling van de overtreding te voorkomen wordt bovendien de procedure voor een last onder dwangsom gestart. Dat betekent dat de man, mocht hij opnieuw met inbrekerswerktuig worden betrapt een geldbedrag moet betalen dat maximaal kan oplopen tot tienduizend euro.
Om een last onder dwangsom in te kunnen zetten, moet het verbod op het voorhanden hebben van inbrekerswerktuigen in de APV van de gemeente zijn opgenomen. Wanneer de politie dan iemand met inbrekerswerktuig aantreft, is er sprake van overtreding van de APV. De politie maakt een rapport op en stelt de gemeente op de hoogte van de overtreding. De gemeente zal de betreffende persoon vervolgens eerst schriftelijk waarschuwen en op de hoogte stellen van de dwangsom. Elke keer dat de overtreder hierna met inbrekerswerktuig(en) betrapt wordt, kan de dwangsom worden verbeurd. Bij een last onder dwangsom lopen de bedragen van 2500 euro tot wel 10.000 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.