Nieuws

Luttenberg heeft beste corona-initiatief van gemeente Raalte

Samen Sterk Luttenberg, een marathon-radio-uitzending speciaal voor inwoners van het dorp, is het beste corona-initiatief van de gemeente Raalte. De organisatoren van de uitzending hebben het speciale corona-Goudhaentje gekregen uit handen van burgemeester Martijn Dadema.
Raalte benoemt ieder jaar op haar nieuwjaarsreceptie een nieuw Goudhaentje, voor initiatieven die Raalte positief op de kaart zetten. Dit jaar werd er naast die verkiezing, ook een speciaal corona-initiatief in de schijnwerpers gezet. Een initiatief dat volgens de jury het dorp Luttenberg verbond en eenzaamheid tegenging.
Samen Sterk Luttenberg wint speciaal corona-Goudhaentje
Samen Sterk Luttenberg wint speciaal corona-Goudhaentje © Gemeente Raalte
Op 9 mei werd er vanuit gemeenschapscentrum Elckerlyc in het dorp een dag lang radio gemaakt. “De dorpspraat werd gemist”, vertelt Erik Hogeboom, één van de organisatoren.
Met reporters in het dorp, het draaien van verzoekplaatjes, interviews en prijsjes genoot het dorp een dag lang van radio uit ‘de eigen achtertuin’.

'Er kwamen veel verhalen los'

Het initiatief was overigens zo’n groot succes, dat het recentelijk nog eens dunnetjes over werd gedaan in het dorp. Op zowel oudejaarsdag als nieuwjaarsdag werd er van 13.00 uur tot 19.00 uur radio gemaakt.
“Dat was meer terugblikken en vooruitkijken”, vertelt Hogeboom. “We zitten natuurlijk opnieuw in een lockdown. Er kwamen veel verhalen los van wat mensen meegemaakt hadden, ook tijdens die eerste lockdown. En zo rond de feestdagen zorgde dit wel voor een beetje extra samenhang.”

'Fonds voor Ons kan het verschil maken'

Het Fonds voor Ons uit Heino won het ‘reguliere’ Goudhaentje. Het is een initiatief van inwoners, organisaties en kerken in de gemeente Raalte om mensen in financiële problemen te ondersteunen, juist als ze bij andere regelingen buiten de boot vallen.
Fonds voor Ons uit Heino wint het reguliere Goudhaentje
Fonds voor Ons uit Heino wint het reguliere Goudhaentje © Gemeente Raalte
“Het Fonds voor Ons kan voor veel mensen in onze gemeente het verschil maken,” oordeelde de jury.
Burgemeester Dadema:
Onze samenleving kan niet zonder uw inzet
Soepcafé Heino en de Raalter Bottermarkt vielen ook in de prijzen: zij kregen een cheque ter waarde van respectievelijk 250 en 500 euro mee naar huis.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Dadema

Tijdens de nieuwjaarsreceptie, die vanuit een leeg Hoftheater uitgezonden werd, riep burgemeester Dadema inwoners op om na de coronacrisis vooral hun vrijwilligerswerk weer op te pakken. “Het is 2021 tenslotte het jaar van de vrijwilliger. Onze samenleving kan niet zonder uw inzet.”
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Martijn Dadema
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Martijn Dadema © Gemeente Raalte
“Ik weet dat een aanzienlijk aantal inwoners, ook vaak ouder, twijfelt om dit te doen. Dat snap ik, maar we hebben u nodig, uw kennis, uw ervaring, uw inzet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.