Ook GGD in Zwolle verwijst zorgpersoneel door, onvoldoende vaccins in Overijssel om alle afspraken in te plannen

Verplegend personeel uit Twente dat nu nog een afspraak wil maken om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus, kan daarvoor niet meer terecht bij de speciale priklocatie op het terrein van de Universiteit Twente. De vaccins zijn op. Er wordt doorverwezen naar Zwolle, maar daar is de situatie niet anders en wordt het zorgpersoneel ook doorverwezen.

Alle 6.636 vaccins die de GGD Twente vanuit het landelijke verdelingssysteem kreeg zijn 'gereserveerd'. Pas over enkele weken komen er nieuwe vaccins beschikbaar.

Een woordvoerster van de GGD Twente bevestigt dat een afspraak maken bij de priklocatie op het terrein van de universiteit in Twente niet meer mogelijk is. "De tijdslots voor deze locatie zijn inderdaad vol."

6.636 vaccins

Alle 6.636 vaccins die de GGD Twente in de eerste bevoorradingsronde heeft gekregen zijn 'op naam gezet'. "Eigenlijk is dat heel goed nieuws", zegt ze. "Het betekent dat mensen zich in groten getale aanmelden om zich te laten vaccineren."

De priklocatie op het terrein van de Universiteit Twente is al tot februari vol (Foto: RTV Oost)
De priklocatie op het terrein van de Universiteit Twente is al tot februari vol (Foto: RTV Oost)

Keerzijde van succes

De keerzijde van dit succes is dat verplegend personeel elders terecht moet voor een prik. Dat betekent in veel gevallen dat ze kilometers verder moeten rijden naar vaccinatielocaties in Zwolle of Apeldoorn.

"Wij moeten wachten op nieuwe vaccins die we vanuit de landelijke organisatie krijgen. Het gaat nog wel enkele weken duren voordat er nieuwe vaccins beschikbaar komen."

Ook Zwolle zit vol

Ook in Zwolle is er zoveel belangstelling voor de vaccinaties, dat de GDD daar voor de eerste paar weken vol zit. Er zijn onvoldoende vaccins om nog meer afspraken in te kunnen plannen.

Manager Margreet Algera: "De eerste badge vaccins die we hebben ontvangen, gaat al op aan alle afspraken die nu zijn ingepland. We zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins. Het is op dit moment echt verdeling van de schaarste."

Alles in Nederland volgeboekt

De vaccinatiebereidheid bij zorgmedewerkers in de verpleeghuiszorg is enorm hoog. Dat meldt de GGD GHOR Nederland, dat is de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR). "Binnen vijf dagen bijna alle 408.000 tijdslots voor een vaccinatie-afspraak volgeboekt. Dit is natuurlijk geweldig nieuws."

Vanwege de schaarste aan vaccins is het op dit moment niet meer mogelijk nieuwe tijdslots open te zetten. Wanneer mensen uitgenodigd zijn en een vaccinatie-afspraak willen maken, maar de beschikbare tijdslots vol zijn, dan wordt naam en telefoonnummer genoteerd. Zodra nieuwe vaccins beschikbaar zijn ontvangen deze mensen een sms. Vanaf dat moment kunnen zij weer bellen voor het maken van een afspraak. Volgens de vaccinatiestrategie van het kabinet en de daarbij behorende te verwachten leveringen zal dit met de kennis van nu op zijn vroegst over enkele weken zijn.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS
Deel dit artikel: