Zes Overijsselse organisaties in de race voor Appeltje van Oranje

Komt koningin Maxima in mei het jaarlijkse Appeltje van Oranje uitreiken in Overijssel? Het zou zo maar kunnen, want er zijn dit jaar maar liefst zes organisaties voor de prijs genomineerd.

Een jury heeft in totaal veertig organisaties genomineerd voor de prijs. De komende weken kan het publiek online stemmen op de organisatie van haar keuze. Daarna volgt een shortlist en zal de winnaar bekend worden gemaakt. Hieronder stellen we de zes Overijsselse genomineerden kort voor.

  • Het Zelfregieteam in Borne is een burgerinitiatief dat zich inzet om familieleden van mensen met psychische problemen te ondersteunen. Tijdens ontmoetingsavonden kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan om zo zelf de regie over de problematiek te houden. Een vergelijkbare organisatie is actief in Deventer en ook die is genomineerd.

  • Een vergelijkbare organisatie is actief in Zwolle, namelijk Stichting WijZ. Waar het Zelfregieteam zich richt op de omgeving van de patiënt, biedt WijZ juist ondersteuning aan de patiënten zelf. Door hen actief te begeleiden willen de vrijwilligers mensen weer actief laten meedoen in de samenleving.

  • Ook het Suïcide Preventie Centrum in Zuidveen dingt mee naar de prijs. De organisatie biedt de mogelijkheid om open over een doodswens te praten en biedt ondersteuning aan mensen waarbij suïcide in de omgeving heeft plaatsgevonden.

  • In Enschede is Stichting Zebra voorgedragen voor het Appeltje. De organisatie biedt hulp aan jongeren die last hebben van zelfverminking. Zebra wil met voorlichting het onderwerp bespreekbaar maken en zo uit de taboesfeer halen.

  • Vanuit Weerselo is Realcovery Inloophuis voorgedragen om het Appeltje in ontvangst te nemen. De vrijwilligers aldaar zetten zich in om mensen met een eetstoornis bij te staan en te helpen hun problemen te overwinnen.

  • Mensen die herstellen van een psychose of verslaving, kunnen in Zwolle terecht bij Stichting Focus. Ook deze organisatie is genomineerd voor de oranje prijs en biedt ondersteunen aan mensen die herstellen van een ingrijpende, negatieve levensgebeurtenis.

Appeltje voor de dorst

Het appeltje wordt elk jaar uitgereikt aan een stichting die zich inzet voor een maatschappelijk doel. Vorig jaar waren er in Overijssel vier genomineerden, maar na de eerste afvalronde bleven er nog twee clubs over voor de eindoverwinning: Vriendendiensten Deventer en Koffieclub Oldenzaal.

Uiteindelijk viel Overijssel vorig jaar buiten de boot en ging het Appeltje 2020 naar organisaties in Amsterdam, Haarlem en Amersfoort.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje (gemaakt door prinses Beatrix) en een geldbedrag van 15.000 euro dat de winnende organisatie vrij mag besteden. De prijs zal in mei worden uitgereikt door koningin Maxima.

Meer over dit onderwerp:
CULTUUR
Deel dit artikel: