Wat vind jij: Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire?

GroenLinks wil dat het kabinet aftreedt naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Dat heeft partijleider Jesse Klaver in het tv-programma Buitenhof gezegd. Hij wil een motie van wantrouwen indienen als het kabinet niet uit zichzelf opstapt.

Dat meldt de NOS. De toeslagenaffaire is een affaire waarbij tienduizenden mensen onterecht slachtoffer zijn geworden van fraudeverdenkingen en daarom grote bedragen aan de Belastingdienst moesten terugbetalen.

Wij maakten een video over de gevolgen van de toeslagenaffaire.

Levens verwoest

Een parlementaire onderzoekscommissie publiceerde een maand geleden een rapport over de affaire waarin de commissie sprak van ongekend onrecht, waarbij de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. "Als je voor zo'n hard rapport al geen politieke verantwoordelijkheid neemt en aftreedt, waarvoor dan nog wel? Aftreden is ook schuld bekennen", zei Klaver in het tv-programma.

De partijleider vindt dat de Nederlandse overheid de levens van 20.000 gezinnen heeft verwoest. Volgens de partij moet het hele kabinet opstappen vanwege de omvang van de affaire en omdat de zaak breder is dan het functioneren van één minister.

Afbraak verzorgingsstaat

Klaver vindt ook dat de toeslagenaffaire een gevolg is van een jarenlange afbraak van de verzorgingsstaat. Volgens hem is aftreden van het kabinet een erkenning dat het gevoerde beleid niet langer kan doorgaan. Een volgend kabinet moet een "hersteloperatie" uitvoeren om de verzorgingsstaat weer op te bouwen, vindt Klaver.

Maar wat vind jij? Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire of lost dat niks op? Laat het weten door te stemmen op onze stelling en discussieer mee in de reacties, hier of op Facebook.

Meer over dit onderwerp:
WAT VIND JIJ POLITIEK TOESLAGENAFFAIRE
Deel dit artikel:

Reageren