Nieuws

Vakbonden dreigen met nieuwe acties bij afvalverwerker Twence

De vakbonden FNV en CNV Publieke Werken hebben vandaag een laatste waarschuwing uitgedeeld aan de werkgevers in de afvalverwerking. Bij Twence in Hengelo werd een spandoek opgehangen met de oproep om met een hoger loonbod te komen voor de werknemers. De vakbonden dreigen met zwaardere acties als de werkgevers niet over de brug komen.
Het huidige loonbod is een serieus eindbod, zeggen de werkgevers. Zij boden eind vorig jaar een eenmalige uitkering van 250 euro netto per 1 januari 2021 en een structurele verhoging van 40 euro bruto per 1 juni 2021.

Niet in verhouding

De vakbonden vinden dat te mager en worden daarin gesteund door een meerderheid van de werknemers, die stellen afgelopen jaar door toedoen van het coronaregime onder zware en onwerkelijke omstandigheden veel extra werk te hebben verzet. De minimale loonsverhoging zou dan ook totaal niet in verhouding staan tot de geleverde inspanningen. Bovendien is er nauwelijks tot geen sprake van een inflatiecorrectie.
Werkgevers en vakbonden kwamen in de afgelopen weken niet tot overeenstemming, waardoor een impasse is ontstaan bij het bereiken van een nieuwe cao Grondstoffen, Energie & Omgeving proces voor achtduizend werknemers . Het ultimatum door de vakbonden gesteld liep vorige week 7 januari af.

Verschil loonsverhoging gering

Met een zogenoemde zichtbaarheidsactie bij Twence in Hengelo roepen de vakbonden op tot nieuw overleg op korte termijn. Als een reactie uitblijft, worden nieuwe acties in de vorm van werkonderbrekingen niet uitgesloten.
Twence gaf vandaag aan het overleg te willen hervatten. Het gaat volgens een woordvoerder om een loonsverhoging van slechts tien euro verschil, een bod van 40 euro bruto tegen een vraag van 50 euro bruto. "Daar moet uit te komen zijn."
Er is ook nog verschil van mening over de ingangsdatum van de loonsverhoging.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.