Nieuws

Jongen (17) die fatale brand in Nieuwleusen zou hebben aangestoken, had vooraf ruzie met vader

Door de brand in het huis, kwam de oudste zoon om het leven
Door de brand in het huis, kwam de oudste zoon om het leven © RTV Oost
De jongen (17) die ervan verdacht wordt van de brand in zijn ouderlijk huis in Nieuwleusen te hebben aangestoken, zou voorafgaand aan de brand ruzie met zijn vader hebben gehad. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Bij de brand in de zomer van 2019 kwam zijn 22-jarige broer om het leven. Tegen de minderjarige verdachte is vandaag twee jaar jeugdgevangenis geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.
Officieel is hem opzettelijke brandstichting ten laste gelegd, met gevaar voor goederen en personen, met als gevolg het overlijden van zijn 22-jarige broer. De verdachte was 16 jaar, toen de brand werd gesticht. Het OM acht de feiten wettig en overtuigend bewezen.

Ruzie met vader

De jongen zou in de nacht van 13 op 14 juli 2019 op drie plaatsen, namelijk in zijn slaapkamer, woonkamer en keuken, brand hebben gesticht. Daarna zou hij het huis hebben verlaten, terwijl zijn ouders en broer in de woning lagen te slapen. Voorafgaand aan de brand zou de jongen ruzie hebben gehad met zijn vader.
De brandjes in de woonkamer en keuken zijn vanzelf gedoofd. De ouders konden, gealarmeerd door de buren, net op tijd het huis verlaten. Voor de 22-jarige broer was het te laat.

Gevoelige zaak

De jongen werd op de ochtend van de brand niet thuis aangetroffen. Hij kwam later op de dag aanlopen. Twee weken daarna werd hij aangehouden na forensisch, tactisch en technisch onderzoek.
Vanwege de jeugdige leeftijd van de verdachte is de zeer gevoelige zaak achter gesloten deuren behandeld. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van de jongen kunnen daarom niet verder inhoudelijk op de zaak ingaan.

Groot verdriet

De zaak rondom de fatale woningbrand werd in Nieuwleusen met groot verdriet gevolgd.
Het huis dat door de brand werd aangetast, is inmiddels weer opgeknapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.