Nieuws

Ondernemers eten spaarpot en pensioen op, grote zorgen bij mkb

De zorgen bij ondernemers nemen toe, de lockdown wordt verlengd met drie weken en winkeliers missen toekomstperspectief. "Ondernemers eten hun spaarpotjes op, soms zelfs die van hun kinderen of hun pensioen om toch zo lang mogelijk door te kunnen gaan." Deventer binnenstadmanager Peter Brouwer vertelt dat hij steeds meer vragen van bezorgde ondernemers krijgt.
De misère in de horeca is al ongekend groot vertelt Brouwer. Daar komt nu het midden-, en kleinbedrijf bij. "Denk aan de stad als je huiskamer, als daar weken niemand komt loopt daar ook het leven uit weg. De Deventer binnenstad biedt werk aan 6000 mensen en trek dat dan eens landelijk door. Het mkb is de motor onder de economie en die heeft nu geen toekomstperspectief. Er gaan bedrijven omvallen, de zorgen bij ondernemers zijn groot."
tekst gaat door onder video

Vergoeding niet voldoende

Gebrek aan een stip op de horizon beaamt ondernemer Wilmar Vlaskamp. Eigenaar van twee kleding-, en kadowinkels en een horecabedrijf.
"De stip op de horizon verplaatst zich steeds. Als ondernemer heb je behoefte aan duidelijkheid, die valt nu weg. Natuurlijk, online verkopen wij nog, dat gaat redelijk goed. Maar dat inkomen is maar een fractie van je omzet. De vergoeding van het Rijk lijkt mooi, maar voor ondernemers is dat een schijntje van de werkelijke vaste lasten."
tekst gaat verder onder video

Voorraad

Kledingzaken en schoenenwinkels hebben voor duizenden euro's voorraad ingekocht. Afgelopen jaar viel al veel omzet weg, ondanks de oproep om vooral lokaal te blijven kopen missen sommigen 40 tot 60 procent van hun omzet. En de nieuwe collecties moeten alweer worden ingekocht.
"Elke euro wordt omgedraaid, leveranciers wordt gevraagd om te wachten met leveren. Inmiddels hebben ondernemers de gesprekken met banken en huurbazen al gehad. De rek is er uit. Nu zijn er misschien nog naar verhouding niet veel faillissementen, maar dat komt omdat ondernemers alles op alles zetten. Dat is alleen niet lang meer vol te houden."
Peter Brouwer heeft vanuit zijn functie gesprekken met andere binnenstadmanagers en de provincie, ook daar wordt geprobeerd ondernemers aan alle kanten te helpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.