nieuws

Scholingsboulevard Enschede mislukt

Scholingsboulevard Enschede mislukt
Scholingsboulevard Enschede mislukt
De Scholingsboulevard in Enschede is mislukt. De coöperatie van drie scholen voor VMBO en MBO wordt eind dit jaar opgeheven.
De Scholingsboulevard heeft te weinig leerlingen en heeft te maken met een miljoenentekort dat elk jaar verder oploopt. Als gevolg daarvan heeft ook één van de participerende scholen, Het Stedelijk Lyceum, te maken met  grote financiële problemen. Het gemeentebestuur wil 4,8 miljoen euro uittrekken voor een goede afwikkeling. Wat er gaat veranderen voor de leerlingen op de verschillende scholen is nog niet duidelijk.

UFO's worden verhuurd

De gemeente Enschede heeft voor de Scholingsboulevard drie zogenaamde UFO's laten bouwen. Ze waren eigendom van de Scholingsboulevard maar komen nu in handen van de gemeente die ze verhuurt aan de afzonderlijke partners, ROC van Twente, Het Stedelijk Lyceum en het Bonhoeffer College. Met het ROC van Twente is afgesproken dat die zorgt voor zeker 1000 MBO-leerlingen in één van de UFO's. De andere twee worden verhuurd voor VMBO-onderwijs van de Stedelijk en het Bonhoeffer.

Vernieuwend, hoge verwachtingen

De Scholingsboulevard ging in 2008 groots van start als een vernieuwende school voor beroepsonderwijs, met al belangrijkste doel schooluitval tegen te gaan. In de nieuwe onderwijsvorm zouden VMBO en MBO naadloos op elkaar aansluiten. Het was de eerste in zijn soort in Nederland, met speciale toestemming van het Ministerie van Onderwijs. Nu moeten de gemeenten en de scholen echter concluderen dat er voor de samenwerking in de Scholingsboulevard geen bestaansrecht meer is. Volgens wethouder Hatenboer is dat het gevolg van de tegenvallende leerlingaantallen; steeds meer kinderen kozen voor de havo. Hij spreekt niet van een mislukking, maar van een concept dat twee jaar geleden al was overleden en dat vecht tegen een negatief imago. Doordat de scholen bij elkaar liggen en nog steeds samenwerken, blijft het makkelijk over te stappen van VMBO naar MBO in een poging schooluitval te voorkomen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.