Nieuws

Raad van State geeft groen licht voor groot zonnepark Overdinkel

Raad van State geeft groen licht voor groot zonnepark Overdinkel
Raad van State geeft groen licht voor groot zonnepark Overdinkel © RTV Oost
De aanleg van een groot zonnepark aan de Drielandweg in Overdinkel kan doorgaan. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning die de gemeente Losser voor dit project heeft verleend. De Raad van State veegt deze bezwaren vandaag van tafel, omdat de omwonenden op te grote afstand van het geplande zonnepark wonen. De overlast van het zonnepark zal doordoor zeer beperkt zijn.
De bewoners stelden dat hun uitzicht op de wijde omgeving wordt aangetast door het zonnepark, dat 21 hectare groot is. Verder zouden de zonnepanelen hinderlijke lichtschitteringen veroorzaken bij hun woningen aan de Ruhenbergerweg.
Om de zonneakker komt een groene zone te liggen die de zonnepanelen onzichtbaar moet maken. Die zone komt op een afstand van zeker 550 meter van de woningen van de bezwaarmakers. "De zone is wel waarneembaar, maar de gevolgen moeten wel enige betekenis hebben", constateerde de raadsvoorzitter in november vorig jaar tijdens de zitting over de bezwaren.

Geen open landschap

De Raad oordeelt dus nu dat die gevolgen er vrijwel niet zijn. Het zicht op de groene zone rondom het zonnepark wordt nu al beperkt door bebouwing, een stukje bos en houtsingels. Van een heel open landschap is volgens de Raad geen sprake.
Het Duitse bedrijf Kronos Solar Projects wil het zonnepark vanaf de Drielandsteen in noordelijke richting tussen de Drielandweg en de landsgrens met Duitsland realiseren. Daarop gronden komen zonnepanelen met een hoogte van twee meter te staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.