Drugssmokkelboot van Hanzestedelingen was door politie voorzien van peilzender

De mannen uit Zwolle en Kampen die afgelopen najaar in Zeeland zijn aangehouden voor de smokkel van honderden kilo's cocaïne, werden al een tijdlang in de gaten gehouden door de politie. Zo werd hun communicatie meegelezen en was de smokkelboot waarop ze voeren door de opsporingsdiensten voorzien van een peilzender.

Berichten die hierover binnen zijn gekomen bij RTV Oost, zijn bevestigd door het Openbaar Ministerie. De Hanzestedelingen zouden samen met een medeverdachte uit Urk hebben gecommuniceerd via de app Encrochat. Met die applicatie kunnen gebruikers versleutelde berichten sturen. Ze waanden zich daardoor onbespied, maar wisten niet dat de politie op vernuftige wijze mee wist te lezen.

Peilzender

Volgens het OM hebben de verdachten via Encrochat gesproken over de ontdekte partij van 500 kilo coke. Vervolgens is de speedboot, waarmee ze de miljoenen euro's aan drugs wilden vervoeren, voorzien van een peilzender. Net nadat ze een verborgen ruimte in het vaartuig hadden volgestopt met de cocaïne, wist de politie ze aan te houden in Breskens.

De cocaïne is vermoedelijk kort ervoor in de Westerschelde overboord gezet door opvarenden van een vrachtschip richting Antwerpen en opgevist door de verdachten. Op de pakketten coke stond de opmerkelijke tekst Covid-19. Kort na de aanhouding van de verdachten spoelde er nog een tas met vijftig kilo cocaïne aan bij Zoutelande. Volgens justitie hoort die tas bij de gevonden partij op de speedboot.

Wapen

De drie verdachten zitten nog steeds vast. De Zwollenaar wordt naast drugssmokkel ook verdacht van verboden wapenbezit. In zijn huis werd een alarmpistool gevonden. Zijn advocaat Polat kan niet reageren, aangezien zijn cliënt nog geen verklaring heeft afgelegd bij de politie. Volgende maand moeten de drie zich voor de eerste maal in het openbaar verantwoorden voor de rechter.

Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE
Deel dit artikel: