Nieuws

Aantal bijstandsuitkeringen groeit voor het eerst sinds 2017, hoe zit dat in jouw gemeente?

Meer bijstandsuitkeringen
Meer bijstandsuitkeringen © RTV Oost
Vorig jaar was er voor het eerst sinds 2017 weer een toename in het aantal bijstandsuitkeringen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. In Overijssel hebben de Twentse steden te maken met het hoogste aantal bijstandsuitkeringen. Enschede telt de meeste bijstandsuitkeringen (51,3 per duizend inwoners) gevolgd door Almelo (47,8) en Hengelo (35). Gemiddeld ontvingen zo'n 28 op de duizend Nederlanders een bijstandsuitkering.
De grote steden hebben de meeste mensen in de bijstand. Rotterdam voert met bijna 68 uitkeringen per duizend inwoners de lijst aan in Nederland, gevolgd door Amsterdam, Arnhem en Enschede. Kleine, landelijke gemeenten zitten qua bijstandsontvangers fors onder het landelijk gemiddelde.

Van krediet- naar coronacrisis

Tijdens de economische recessie die volgde op de kredietcrisis nam het aandeel bijstandsontvangers toe tot ruim 30 op de duizend in 2017. Vanaf dat jaar zette een daling van de zogeheten bijstandsdichtheid in. Er was toen al enkele jaren sprake van economisch herstel. Sinds de corona-uitbraak vorig jaar loopt het aantal mensen in de bijstand weer op.
Kijk hier hoe het in jouw gemeente zit met de bijstandsuitkeringen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.