Nieuws

Politie Zwolle stuurt coke-afnemers sms om ze op aandeel in drugscriminaliteit te wijzen

De politie stuurt vandaag 750 afnemers van cocaïne een sms-bericht met daarin een link naar een website voor verslavingszorg. De telefoonnummers van de afnemers komen uit telefoons van coke-dealers in Zwolle, waar de politie de hand op heeft weten te leggen. Met de actie wil de politie gebruikers niet alleen aanzetten om met het drugsgebruik te stoppen, maar ze ook bewust maken van hun aandeel in de drugscriminaliteit in Zwolle.
In 2020 startten de Districtsrecherche IJsselland en het politieteam Zwolle twee onderzoeken naar handel in harddrugs. Daarbij kwamen vijf verdachten in beeld. Zij zijn aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Na hun aanhouding zijn telefoons in beslag genomen. Op die telefoons stonden berichten over het kopen van coke. De afzenders hebben allemaal een sms’je gekregen. Dat gebeurde nadat de zaaksofficier van het OM Oost-Nederland daar toestemming voor had gegeven.

Bewustwording

Zwollenaren voelden zich het afgelopen jaar minder veilig in hun stad door incidenten die te maken hebben met de handel in drugs. Er wordt hard gewerkt aan de bestrijding van de drugscriminaliteit, maar er moet ook aan de vraag naar drugs worden gewerkt. Als die niet wordt aangepakt, zal er overlast blijven.
De actie is bedoeld om gebruikers er bewust van te maken dat ze het criminele drugscircuit in Zwolle in stand houden en door cocaïne te kopen hun eigen onveiligheid financieren. En daar hebben ook andere inwoners last van. Dat willen we hen duidelijk maken.

Hulpverlening

De politie noemt de actie een unieke samenwerking van ex-gebruikers, de gemeente Zwolle, RIEC Oost-Nederland, OM Oost-Nederland en Politie Oost-Nederland. Naast een inzicht in het eigen aandeel in de drugsoverlast bieden de samenwerkende partners gebruikers ook een helpende hand om van de coke af te komen. Op de website Stopsos staan verhalen van Zwollenaren die met succes van hun verslaving zijn afgekomen.
Burgemeester Peter Snijders:
We vinden het belangrijk dat we ons niet alleen richten op het bestrijden van de criminaliteit, maar dat we afnemers ook hulp bieden om van hun verslaving af te komen”, aldus burgemeester Peter Snijders.

Bestrijding drugsoverlast onverminderd verder

De samenwerkende partijen geven de afnemers een kans om hun leven weer in eigen hand te krijgen en hulp te zoeken. Ondertussen gaan de onderzoeken naar drugshandel en druggerelateerd geweld onverminderd door.
Teamchef Riemer van Beem van de politie: “In Zwolle zagen we vorig jaar ernstige geweldsincidenten, van autobranden tot aanslagen op iemands leven. Dat is voor een groot deel het gevolg van het dealen in harddrugs. Daarnaast is er sprake van overlast in de woonwijken. Er wordt gedeald op parkeerplaatsen bij winkelcentra, in speeltuinen of bij u op de hoek. We willen een veilige en leefbare stad. Daarom doen we er alles aan om dealers van de straat te halen. Het begint echter bij de vraag om harddrugs. Daarom richten we ons nu op de gebruikers. We willen hen hulp bieden zodat ze stoppen met coke.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.