nieuws

Banken voor miljoenen het schip in met Eurocommerce

Eurocommerce
Eurocommerce
De banken die honderden miljoenen leenden aan het inmiddels failliete Eurocommerce uit Deventer, zien een deel van dat geld waarschijnlijk niet meer terug. Dat valt te concluderen uit het eerste curatorenverslag.
Negen banken en de gemeente Almere hebben gezamenlijk nog 695 miljoen euro van Eurocommere te goed. De kans dat ze dat bedrag volledig terugkrijgen is klein. De verkoop van de 59 kantoren van het bedrijf zal waarschijnlijk niet meer dan 400 miljoen euro opleveren. Rabobank krijgt de zwaarste klappen, de bank heeft vorderingen uit staan voor in totaal bijna 300 miljoen euro.

Ook privé aansprakelijk

De overige miljoenen worden op eigenaar Ger Visser privé verhaald. Visser zou - ondanks de zakelijke financiële problemen - goed zijn voor 145 miljoen euro aan privékapitaal. Twaalf Ferrari's en een Ford Thunderbird zijn al in beslag genomen. Daarnaast maken schuldeisers jacht op de paardenstal van Eurocommerce. De stal met verschillende toppaarden werd kort voor het faillissement verkocht aan de zoon van Ger Visser. Ook zat Ger Visser begin juli korte tijd vast in verband met een onderzoek van de Fiod. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting van een aantal banken. Bij het hoofdkantoor in Deventer van Eurocommerce is de administratie in beslag genomen. Tegen Visser is aangifte gedaan door Rabobank en SNS. Volgens bronnen in de bankenwereld zijn er recent 'rare dingen' ontdekt, zoals huurcontracten die niet klopten. De banken zouden op basis van valse gegevens tientallen miljoenen aan het bedrijf hebben geleend.

Werkwijze

Eurocommerce ontwikkelde jarenlang voor eigen rekening en risico bedrijfsruimte en kantoorgebouwen. Zodra een pand grotendeels was verhuurd, werd het verkocht. Maar in de loop der jaren werd het aanbod van kantoorruimte groter dan de vraag en ontstond leegstand. In combinatie met de bankencrisis kwam Eurocommerce in 2011 in serieuze problemen. Door de vele leegstand kwam er te weinig huur binnen om lopende kosten als onderhoud, rente en de aflossing van leningen te betalen. Nieuwe leningen verkrijgen werd steeds lastiger. Het bedrijf bleef met steeds meer panden zitten waardoor de schulden toenamen. In hun rapport stellen de curatoren vast dat daarnaast 'de manier van zakendoen van Eurcommerce naar verluidt steeds meer weerstand ontmoette in de markt'.

Faillissement

Begin 2012 ging het definitief de verkeerde kant op, schetsen de curatoren. Eurocommerce kon betalingsverplichtingen niet meer nakomen waarop in januari beslag wordt gelegd op een groot aantal kantoorpanden. In februari wordt op nog een aantal panden beslag gelegd. De banken waren ondertussen minder bereid om Eurcommerce verder te financieren. De faillissementsaanvraag van bouwbedrijf Wessels uit Rijssen haalt landelijk de pers, maar wordt op het laatste moment ingetrokken. Een tweede faillissementsaanvraag van BT Nederland viel niet meer af te wenden. In augustus werd Eurocommerce officieel failliet verklaard.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.