Nieuws

Plaatselijke ondernemers zien afsluiten en autovrij maken Vechtkade Ommen niet zitten

Plaatselijke ondernemers zien afsluiten en autovrij maken Vechtkade Ommen niet zitten
Plaatselijke ondernemers zien afsluiten en autovrij maken Vechtkade Ommen niet zitten © RTV Oost / Allard Olsman
Het plan voor het volledig afsluiten en autovrij maken van de Vechtkade in het centrum van Ommen zorgt voor veel weerstand van plaatselijke ondernemers. Zij hebben grote zorgen dat hun klanten het centrum van Ommen niet meer gaan bezoeken met als gevolg dat winkels zullen moeten sluiten. Dit vanwege de voorgestelde verkeersmaatregelen die de doorstroming van het verkeer naar het centrum beperken.
Een en ander bleek gisteravond tijdens een opiniërend raadscommissievergadering, waar het collegevoorstel werd besproken. Er waren maar liefst twaalf insprekers. Het steekt de ondernemers dat in het voorgestelde plan geen afwegingen zijn gemaakt waarin de economische effecten van de afsluiting zijn meegenomen.

Economisch nadeel

“Wij vrezen dat er met dit ‘overhaast’ principebesluit uiteindelijk een weg wordt bewandeld waarin geen oog meer is voor het belang van de Ommer ondernemers in de binnenstad én aan de zuidkant van Ommen. Wij zijn van mening dat er betere maatregelen zijn, die naast het beperken van het doorgaand verkeer, ook ‘de toerist’ op een gastvrije manier het centrum én Ommen-Zuid laat ontdekken", aldus een van de ondernemers.
Gelet op het groot economisch nadeel dat supermarkt Jumbo verwacht te ondervinden van de verkeersmaatregelen zal de supermarkt genoodzaakt zijn om het daardoor geleden financiële nadeel te verhalen bij de gemeente. Ook verwacht Jumbo dat de beoogde verkeersmaatregelen grote gevolgen zullen hebben voor de klandizie van het gehele Ommer centrum.

Vooral lokaalverkeer

Kritiek van de ondernemers is dat in de verkeerskundige analyse op geen enkele manier is ingegaan op de gevolgen die de verkeerskundige maatregelen hebben voor de ondernemers in het centrum. Uit de cijfers blijkt dat sprake is van 32 procent doorgaand verkeer op de Vechtkade en 68 procent bestemmingsverkeer. De verbinding blijkt dus vooral gebruikt te worden door lokaalverkeer en dat is heel belangrijk voor het centrum, aldus de ondernemers.
Bewoners van de appartementen aan de Vechtkade pleiten juist voor afsluiting. De dagelijkse rij wachtende auto’s op de Vechtkade en Hessel Mulertbrug zorgt voor overlast en lawaai. Ook wordt de Vechtkade door wandelaars en fietsers als onveilig ervaren. De afsluiting van de Vechtkade wordt als de oplossing gezien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.