Nieuws

Pieter Omtzigt over aftreden kabinet: "Onder deze omstandigheden een juiste conclusie getrokken"

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt © RTV Oost
Door af te treden heeft het kabinet "onder deze omstandigheden een juiste conclusie getrokken", vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De nummer twee van de christendemocraten bij de Tweede Kamerverkiezingen speelde een sleutelrol bij het blootleggen van het toeslagenschandaal waar het kabinet uiteindelijk over is gestruikeld.
"Het snoeiharde rapport Ongekend Onrecht heeft aangetoond dat de kern van het probleem veel dieper zit dan velen lang dachten: de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden", aldus Enschedeër Omtzigt. "En de overheid verstrekte onvolledige en onjuiste informatie aan de Kamer, de pers en zelfs de rechtbanken. Hierdoor duurde het veel langer voordat de waarheid boven tafel kwam."

Ogen politiek eindelijk geopend

Volgens Omtzigt heeft het rapport "de ogen van de politiek eindelijk geopend, waar de ellende van duizenden ouders en hun kinderen jarenlang een grote blinde vlek was." Het helpen van die slachtoffers verdient nu absolute prioriteit, vindt hij. "Maar het aftreden van het kabinet zal slechts symbolisch zijn als het niet gepaard gaat met het oplossen van de kernproblemen die onze rechtsstaat aangetast hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.