Sport

Joy Beune op plek zes na eerste dag EK allround

Joy Beune in actie tijdens de EK allround
Joy Beune in actie tijdens de EK allround © Orange Pictures/Douwe Bijlsma
Joy Beune staat na de eerste dag bij de EK allround op de zesde plek in het algemeen klassement. De schaatsster uit Borne noteerde op de 500 meter de zevende tijd, op de 3000 meter werd ze vijfde.
Na een valste start en een héél krappe wissel wist debutant Beune de schade toch beperkt te houden op de 500 meter. Ze reed tegen de Russin Elizaveta Golubeva, die met 38,84 onder de 39 seconden dook. De winst ging naar Karolina Bosiek uit Polen in een persoonlijk record van 38,68. Titelverdedigster Antoinette de Jong eindigde als derde (38,90).

3000 meter

Op de 3000 meter noteerde Beune de vijfde tijd (4.03,18). Een stuk langzamer dan landgenote Irene Schouten, die imponeerde en het baanrecord van De Jong uit de boeken reed: 3.57,95. De Jong eindigde als derde in 4,02.19.

Tussenstand

De Jong gaat na de eerste dag echter wel aan de leiding in het algemeen klassement. In de tussenstand na twee afstanden leidt ze met een marge van 0,79 seconden op nummer 2 Schouten.
De Russin Natalia Voronina, die op de 3000 meter de tweede tijd neerzette (3.58,62), moet zondag op de 1500 meter 1,28 seconden goedmaken op de klassementsleidster. Beune heeft een achterstand van 3,17 seconden op De Jong.
Morgen staat naast de 1500 meter ook de 5000 meter op het programma. Bij de mannen gaat favoriet Patrick Roest aan de leiding.

EK allround en sprint

In de Friese schaatstempel Thialf wordt zaterdag en zondag achter gesloten deuren gestreden om vier Europese titels. Naast de twee Europese allroundtitels strijden de mannen en vrouwen om de Europese sprinttitels. Op zondag worden de vier titels verdeeld, eveneens na acht nummers.

Krol en Ter Mors

Bij de EK sprint zijn later vandaag ook Thomas Krol uit Deventer en de Enschedese Jorien ter Mors te bewonderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.