Nieuws

PVV Overijssel wil snel debat over aanhoudende problemen met elektrische bussen Keolis

Vervoerders zetten minder bussen en treinen in
Vervoerders zetten minder bussen en treinen in © RTV Oost
PVV Overijssel is de problemen met de elektrische bussen van Keolis zat en heeft een debat met gedeputeerde Bert Boerman aangevraagd. De afgelopen tijd kwamen meerdere bussen stil te staan, werkte in sommige bussen de verwarming niet en waren er softwareproblemen.
Gisteravond kwam een elektrische bus stil te staan op de Siemlinksweg in Deventer. De accu van de bus liep plotseling leeg waardoor de bus niet verder kon. Met veel moeite wist de chauffeur het voertuig bij de stalling te krijgen. Er zaten geen passagiers in de bus op dat moment.
Koude buitenlucht waait via roosters en kieren in de bus. Soms kan de verwarming dit niet compenseren
Keolis over de bussen die niet altijd opwarmen tijdens een rit
Ongeveer een maand geleden startte Keolis met een nieuwe dienstregeling met 250 elektrische bussen in Overijssel en Gelderland. Sindsdien zijn er tientallen problemen met de nieuwe voertuigen geweest. In Deventer hebben al vaker bussen stilgestaan, net als in Zwolle. Ook zijn er problemen met de verwarming in de bussen, zo ernstig dat chauffeurs met lange onderbroeken, sjaals en skibroeken aan hun ritten reden. Dat hoeft inmiddels niet meer: de elektrische bussen van Keolis gaan niet langer de weg op als de verwarming het niet doet.
Opnieuw RRReis-bus plotseling stilgevallen in Deventer
Opnieuw RRReis-bus plotseling stilgevallen in Deventer © Rens Hulman
Verder zijn er softwarematige problemen. "Vaak werken alle apparaten op zichzelf wel; het probleem zit in de communicatie met die apparaten", aldus een woordvoerder van Keolis . Chauffeurs en reizigersorganisatie Rover melden dat er ook problemen zijn met de in- en uitcheckapparatuur.

'Chinese rommel'

PVV Overijssel wil zo snel mogelijk gedeputeerde Boerman ter verantwoording roepen. "Dit is wat je krijgt als je Chinese rommel verkiest boven Nederlandse producten", aldus Statenlid Joeri Pool. "Het is één grote ellende en de reiziger staat in de kou. De gedeputeerde heeft heel wat uit te leggen!"
Keolis raakte vorig jaar de concessie voor het busvervoer in de regio kwijt door vals spel. Het vervoer wordt dus opnieuw aanbesteed, tot die tijd rijdt Keolis een noodconcessie. Volgens Pool gaat dat vooralsnog niet goed. "Keolis wil met deze noodconcessie werken aan het herstel van vertrouwen. Nou, dat mislukt nu aardig. Op deze manier is meedoen aan de aanbesteding van de nieuwe concessie natuurlijk uitgesloten!"
Als er genoeg steun is, moet het debat op 27 januari plaatsvinden. De aanvraag heeft inmiddels steun van OCL en FvD.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.