Krol na veroveren Europese sprinttitel: "In mijn stoutste dromen niet durven denken"

Thomas Krol was vooraf een outsider voor de Europese sprinttitel, maar de stabiliteit en snelheid van de Deventenaar leidden hem zowaar naar EK-goud. "Ik zag het als een extraatje om hier te mogen starten. Ik had in mijn stoutste dromen niet durven denken dat ik de Europese titel zou winnen."

Krol, van origine een specialist op de middellange afstand, reed in Thialf een vrijwel vlekkeloos toernooi. Hij begon al sterk met een persoonlijk record op de 500 meter (vierde in 34,90), won de 1000 meter met ruim verschil (1.07,49), hield op zijn tweede 500 meter (achtste in 35,80) de schade beperkt en toonde daarna op de afsluitende afstand opnieuw zijn grote klasse. "Dit geeft echt heel veel voldoening", sprak hij opgetogen bij de NOS.

Profiteren

Krol profiteerde in Heerenveen dankbaar van de absentie van de Russische snelheidsduivel Pavel Koelizjnikov en het wegvallen van tweevoudig kampioen Kai Verbij. De onttroonde titelhouder was zaterdag door een valpartij op de 500 meter snel uitgeschakeld. Hij reed daarna nog wel de tweede tijd op de 1000 meter en zondag de beste tijd op de 500 meter. Op de afsluitende 1000 meter was Verbij niet meer van de partij.

Lastig

"Ik vind het rijden van een sprinttoernooi echt lastig", bekende Krol, die in 2019 de wereldtitel op de 1000 meter veroverde. "Die 500 meter blijft voor mij een spannende afstand. Maar ik heb tijdens dit toernooi inderdaad amper fouten gemaakt. Zelfs een dikke braam op mijn ijzer tijdens de tweede 500 meter heeft me niet uit balans kunnen brengen. Toen ik dat onderweg voelde, heb ik mijn race rustig voltooid. Het was een ongelooflijk mooi en leerzaam weekeinde voor mij."

Meer over dit onderwerp:
OVERIGE SPORTEN DEVENTER
Deel dit artikel: