Nieuws

Nieuw onderzoek 'probleemkanaal' krijgt staartje, politiek wil opheldering

Verzakte woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik
Verzakte woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik © RTV Oost
Het laatste woord is nog niet gezegd over het nieuwe onderzoek van hoogleraar Stefan van Baars naar het 'probleemkanaal' Almelo-De Haandrik. Meerdere partijen in de provincie vragen om opheldering van het provinciebestuur.
Hoogleraar geotechniek Stefan van Baars concludeert in eigen onderzoek dat er grote fouten zijn gemaakt bij het verdiepen van het kanaal Almelo-De Haandrik, waar honderden huizen zijn verzakt. De provincie was volgens de hoogleraar van meet af aan de grip op het project kwijt.
In een veertig pagina's tellend onderzoek veegt Van Baars de vloer aan met de provincie Overijssel, eigenaar van het Twentse kanaal en opdrachtgever voor de werkzaamheden.

Opheldering gevraagd

Meerdere partijen in de provincie willen nu opheldering van het provinciebestuur. "Is de gedeputeerde bereid, met het rapport van de heer Van Baars in de hand, nogmaals te kijken naar het lopende proces?", vragen de PVV Overijssel, Fractie Mooi Overijssel (FMO), Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL) en Forum voor Democratie Overijssel zich af.
De partijen zeggen het verder 'schokkend' te vinden dat de provincie de bezoeken van schade-experts aan getroffen woningen uitstelt vanwege corona.
"Het is heel goed mogelijk om schades op te nemen met inachtneming van de geldende richtlijnen. Een storingsmonteur laat de mensen ook niet in de kou zitten, wanneer de Hr-ketel is uitgevallen", aldus de fracties.
Het is heel goed mogelijk om schades op te nemen met inachtneming van de geldende richtlijnen
Politieke partijen

Naar de rechter

Een grote groep bewoners liet vrijdag tegenover RTV Oost weten de gang naar de rechter te overwegen. Ze zijn het lange wachten naar eigen zeggen beu. "Wat kunnen we doen om te voorkomen dat onze inwoners de komende jaren vooral bezig zijn met het voeren van rechtszaken, omdat het rapport van de heer Van Baars hen heel veel munitie geeft. Wat gaat dit de gemeenschap allemaal kosten?", aldus de partijen.
Ook de lokale partij Gemeentebelangen Twenterand (GBT) zegt opheldering te willen van het provinciebestuur. De partij in de gemeenteraad van Twenterand wil het 'vernietigende rapport' bij de provincie aankaarten.
In de provincie willen de partijen in het debat van 27 januari opheldering krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.