Nieuws

Politie vraagt in 'zaak Lotte' bewakingsbeelden omliggende bedrijven op; meerdere meldingen na getuigenoproep

Het rechercheteam heeft in het onderzoek naar de dood van Lotte beelden van bewakingscamera's van bedrijven op Het Wendelgoor opgevraagd
Het rechercheteam heeft in het onderzoek naar de dood van Lotte beelden van bewakingscamera's van bedrijven op Het Wendelgoor opgevraagd © Familie Lotte
Het rechercheteam, dat de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo onderzoekt, heeft de beelden opgevraagd van bewakingscamera's van meerdere bedrijven op industrieterrein Het Wendelgoor. Lotte's lichaam werd gevonden aan de rand van dit bedrijventerrein. De kans dat het misdrijf bij toeval op film is vastgelegd, is overigens klein. Uitgerekend het bedrijf, waar Lotte zo ongeveer in de 'achtertuin' werd aangetroffen en van waaruit er zicht is op de vermoedelijke plaats delict, heeft namelijk geen cameratoezicht.
De politie heeft gisteren een wagen, voorzien van een matrixbord, neergezet in de buurt van de plek waar Lotte een week eerder werd gevonden. Daarbij werd een ieder, die die zondag op deze plek was geweest, opgeroepen zich te melden.
Tekst gaat verder onder foto.
Via een speciale tekstwagen riep de politie gisteren eventuele getuigen op zich te melden.
Via een speciale tekstwagen riep de politie gisteren eventuele getuigen op zich te melden. © News United / Bert Kamp
Volgens politiewoordvoerster Chantal Westerhoff hebben zich na de oproep in elk geval acht passanten gemeld. "Daar zijn we erg blij mee. Ook mensen die niets hebben gezien, kunnen in onderzoeken als deze namelijk een waardevolle getuige voor ons zijn. Onder meer om zo goed zicht te krijgen op het tijdsbeeld van die middag."

Beelden opgevraagd

Het rechercheteam, dat de codenaam Bateleur 21 draagt, heeft de afgelopen week bij diverse omliggende bedrijven de beveiligingsbeelden opgevraagd. Chantal Westerhoff bevestigt dit desgevraagd. Ze wil echter niet ingaan op de vraag of er mogelijk verdachte situaties zijn gefilmd.
Wel wil ze kwijt dat bewakingsbeelden sowieso ook een belangrijke rol spelen in grootschalige rechercheonderzoeken. "Al is het alleen al voor het opstellen van een tijdlijn."

Tot op minuut nauwkeurig

Zo'n tijdlijn vormde destijds ook een belangrijk bewijsmiddel tijdens het strafproces rond de viervoudige moord in Enschede. Het rechercheteam Litouwen kon in die zaak aan de hand van beveiligingsbeelden - afkomstig van onder meer bedrijven en omwonenden - een goede reconstructie maken van de route die de vader en zijn twee zonen, die in deze zaak tot levenslang werden veroordeeld, hadden gereden.
Via de beveiligingsbeelden kon tot op de minuut nauwkeurig worden vastgesteld waar de drie zich bevonden en dat ze rond het tijdstip van de moord in de buurt waren van de growshop, de plek waar de vier slachtoffers in november 2018 werden doodgeschoten.

Beelden afgestaan

De ondernemers van bedrijven op industrieterrein Het Wendelgoor in Almelo hebben afgelopen week meteen de beveiligingsbeelden afgestaan toen de politie daarom verzocht. "Of er wat op te zien is, zou ik niet weten", zegt de eigenaar van een groot sanitairbedrijf. "We hebben de beelden meegegeven zonder dat we die zelf hebben gezien."
Ook mensen die niets hebben gezien, kunnen een waardevolle getuige voor ons zijn
Politiewoordvoerder Chantal Westerhoff

Zicht op vindplek

De vermoedelijke plaats delict ligt op steenworp afstand van een grote woninginrichter. Vanaf dit bedrijfsperceel is er zicht op de plek, waar Lottes lichaam later in een sloot werd aangetroffen.
"Wij hebben alleen geen bewakingscamera's", zegt een woordvoerder van dit bedrijf. "Onze naaste buurman heeft die apparatuur wel, maar van daaruit is de plek waar Lotte is gevonden al niet meer zichtbaar."

Voorarrest

In deze zaak worden een 43-jarige vader uit Almelo en zijn twee zonen van 15 en 17 jaar vastgehouden. Beide zonen worden verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van Lotte', zoals bleek tijdens de voorgeleiding afgelopen donderdag. Daarbij werd het voorarrest met twee weken verlengd
De vader wordt een minder zware rol in het misdrijf toegedicht dan zijn zoons. Hij wordt vooral vastgehouden voor nader onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.