Nieuws

'Plaats billboards op plekken in Overijssel waar windmolens en zonneparken moeten komen'

Met billboards zouden inwoners van Overijssel zicht moeten krijgen op wat de plaatsing van windmolens betekent voor het landschap.
Met billboards zouden inwoners van Overijssel zicht moeten krijgen op wat de plaatsing van windmolens betekent voor het landschap. © Pixabay
Op elke plek in de provincie waar mogelijk windmolens komen, of een veld met zonnepanelen, moeten grote billboards komen te staan. Daarop moet de situatie te zien zijn van voor en na de plaatsing van die windmolens of zonnepanelen. Dat voorstel doen vijf fracties in Provinciale Staten.
De provincie zou er samen met gemeenten voor moeten zorgen dat de borden er nog voor de zomer staan. "Om de inwoners van Overijssel een realistisch beeld te geven van de gevolgen voor de omgeving." Billboards kunnen daarbij helpen, zo denken de partijen PVV, SP, Onafhankelijke Conservatieve Liberalen, Fractie Mooi Overijssel en Forum voor Democratie.
In Overijssel zullen de komende jaren, net als in andere provincies, veel windmolens en zonnepanelen verrijzen. De energie-regio's (RES) Twente en West-Overijssel hebben samen voorstellen ingediend om in totaal 3,1 terawattuur aan duurzame energie op te wekken. Daarvoor zijn een paar honderd windmolens of een paar duizend voetbalvelden aan zonnepanelen nodig.

Gevolgen niet in beeld

De partijen stellen dat de plaatsing van één of meerdere windturbines of de aanleg van een zonnepark 'veel gevolgen met zich meebrengt ten nadele van de omgeving', en dat nog niet alle inwoners van de provincie een duidelijk beeld hebben van die gevolgen.
Het voorstel wordt volgende week besproken in de Overijsselse Staten. De indieners van het voorstel hebben daarin geen meerderheid. Ze hebben voor hun voorstel dus steun van meerdere andere fracties nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.