Nieuws

Thales krijgt grote opdracht van Belgische en Nederlandse marine

Thales heeft opdracht gekregen voor de marines van België en Nederland mijnbestrijdingsvaartuigen uit te rusten met NS50 radars
Thales heeft opdracht gekregen voor de marines van België en Nederland mijnbestrijdingsvaartuigen uit te rusten met NS50 radars © Thales
Thales uit Hengelo heeft opdracht gekregen om voor de marines van België en Nederland twaalf nieuwe mijnbestrijdingsvaartuigen uit te rusten met NS50-radars voor lucht- en oppervlaktebewaking en vuurleidingsmogelijkheden. Het gaat om zogenoemde Mine Counter Measures Vessels (MCMV).
De radar zal worden ingezet in een omgeving waar autonomie een grote rol speelt. De NS50-radar is bedoeld voor verdediging tegen lucht- en oppervlaktedreigingen.

Mede ontwikkeld in Overijssel

“Marines worden geconfronteerd met steeds complexere en snellere dreigingen", zegt Geert van der Molen van Thales. "Onze compacte NS50 helpt hen om die dreigingen het hoofd te bieden. Deze technologie is ontwikkeld in samenwerking met Defensie en regionale kennisinstituten en bedrijven in Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. Hiervoor heeft Thales een subsidie gekregen uit het Europese EFRO fonds voor regionale ontwikkeling.”
De NS50 is al operationeel op diverse scheepsklassen van de Koninklijke Marine en is ingezet tijdens internationale missies.

Dreigingen

De dreigingen waarmee marines geconfronteerd worden was nog nooit zo gevarieerd, aldus Thales. Van ultramoderne antischeepsraketten en geautomatiseerde dreigingen tot elektronische oorlogsvoering.
Het contract voor twaalf systemen is getekend met Kership, dat de schepen gaat bouwen die worden uitgerust met de radars. Hoeveel geld er met de opdracht gemoeid is, is niet bekend.
Thales is een wereldwijde leider op het gebied van hightech die investeert in digitale en 'deep tech'-innovaties - connectiviteit, big data, kunstmatige intelligentie, cybersecurity en kwantumtechnologie. Met 83.000 medewerkers in 68 landen haalde Thales in 2019 een omzet van 19 miljard euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.