Indrukwekkende herdenking Lotte (14) uit Almelo: "Verdrietig, maar ook troostrijk"

De 14-jarige Lotte uit Almelo, die vorig weekeinde door een misdrijf om het leven kwam, is vanmiddag op even emotionele als indrukwekkende wijze herdacht. Daartoe werd Lotte nog één keer overgebracht naar haar school, waar medeleerlingen haar een laatste groet brachten. Burgemeester Arjen Gerritsen toonde zich na afloop diep onder de indruk. "Het is een indringend moment als dan de kist met Lotte de school binnen komt. Afscheid nemen van een kind van veertien komt binnen..."

Het Zone.college, waar Lotte in groep 2G1 zat, had meteen na haar tragische dood al plannen om de leerlinge te herdenken, maar vanwege corona kon dat slechts op bescheiden schaal. Vandaar dat - in samenspraak met de familie en de gezondheidsinstantie GGD - een speciale bijeenkomst werd georganiseerd.

Bewust op school

Die herdenking werd heel bewust op het Zone.college gehouden. Juist omdat de school zo'n belangrijke plaats innam in het leven van Lotte, aldus Jeroen Baardemans, woordvoerder van de familie.

Vandaar dat de kist met Lotte werd overgebracht naar school. Alleen de directe klasgenoten van Lotte waren erbij en een beperkt aantal vrienden en vriendinnen. Vanwege corona was de plechtigheid alleen bedoeld voor genodigden.

Ook burgemeester Arjen Gerritsen was aanwezig. Als burgervader heeft hij in de loop der jaren toch wel wat ervaring opgedaan met tragische gebeurtenissen, maar Gerritsen toonde zich na afloop diep onder de indruk van de bijeenkomst.

'Indringend moment'

"Het was een indrukwekkende en verdrietige, maar tegelijk ook troostrijke herdenking. Troostrijk omdat klasgenoten, vrienden en vriendinnen, familie, leerkrachten en mentoren erbij waren."

Tekst gaat verder onder de video

Volgens de burgemeester werd er onder meer uitgebreid stilgestaan bij het leven van Lotte. "Het is een indringend moment als dan de kist de school binnen komt. Afscheid nemen van een kind van veertien komt binnen..."

Gemeenschapsgevoel

Vanwege de coronabeperkingen waren er in totaal circa 40 tot 45 mensen. "Er was muziek en er werden gedichten voorgelezen, maar er was ook veel stilte en ruimte voor overdenking", aldus Gerritsen.

Er wordt massaal meegeleefd met het getroffen gezin. Gerritsen daarover: "De familie ondervindt veel steun van mensen uit Almelo, die allemaal meeleven. Dat is mooi. Dat is gemeenschapsgevoel." Woordvoerder Baardemans van de familie liet ook al weten dat de ouders onder de indruk zijn van alle steun en medeleven die het gezin dezer dagen vanuit het hele land krijgt.

Wegen afgezet

Na de bijeenkomst op school werd het lichaam van Lotte overgebracht naar het crematorium, waar de uitvaart in alle beslotenheid plaatshad. Bij de rit van de school naar het crematorium werden straten en kruisingen afgezet, zodat de rouwstoet ongehinderd door de stad kon rijden.

Tekst gaat verder onder foto

Het speciaal ingerichte herdenkingshoekje in het Zone.college voor Lotte. (Foto: Zone.college)
Het speciaal ingerichte herdenkingshoekje in het Zone.college voor Lotte. (Foto: Zone.college)

Herdenkingshoekje

Los van de bijeenkomst van vanmiddag heeft de school sinds vorige week een speciaal herdenkingshoekje ingericht voor Lotte. Daar brandt een kaarsje bij haar foto en ligt een condoleanceboek, waarin scholieren een persoonlijke boodschap kwijt kunnen. Weliswaar wordt momenteel online lesgegeven, maar de schoolgebouwen zijn wel geopend. Leerlingen kunnen met een mondkapje op snel even in- en uitlopen om het gedenkhoekje te bezoeken. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Tekst gaat verder onder foto

Scholieren hebben voor Lotte een immens bloemenboeket in elkaar geschikt. (Foto: Zone.college)
Scholieren hebben voor Lotte een immens bloemenboeket in elkaar geschikt. (Foto: Zone.college)

Condoleance

Behalve de plechtigheden van vandaag werd er gisteravond al een condoleancebijeenkomst gehouden. Hiervoor werden bezoekers opgeroepen om zich - vanwege corona - in verschillende groepen op verschillende tijdstippen te melden.

Juist corona maakt het extra lastig om Lotte te herdenken. Zo werd, omdat een stille tocht logistiek onmogelijk was, een oproep gedaan om een kaarsje op te steken voor Lotte. Daar werd afgelopen zaterdag massaal gehoor aan gegeven.

In het onderzoek naar de dood van Lotte worden momenteel een 43-jarige vader en zijn twee zonen van 15 en 17 jaar vastgehouden.

Meer over dit onderwerp:
ALMELO ZAAK LOTTE
Deel dit artikel: