Nieuws

Projecten in onder meer Mariënheem en Heino kunnen starten na ton subsidie

Tussen ’t Boetelerveld en de boerderij van 't Schoapie wordt de houtwal hersteld en een wandelpad aangelegd
Tussen ’t Boetelerveld en de boerderij van 't Schoapie wordt de houtwal hersteld en een wandelpad aangelegd © Wikimedia CC / JanB46
Drie projecten in Salland, die moeten bijdragen aan de vitaliteit en duurzaamheid in de regio, kunnen van start. Ze mogen rekenen op een subsidie vanuit Europa, de provincie en de gemeente.
Het gaat om de volgende projecten:
• ’t Boetelerveld en ’t Schoapie in Mariënheem
• Vernieuwing en verduurzaming Kerkhuus in Heino
• Anti-foodwaste Platform ‘Afwaste’ in Raalte, Olst-Wijhe en Deventer

’t Boetelerveld en ’t Schoapie

Kinderopvang ’t Schoapie in Mariënheem wil de verbinding leggen tussen de mens, landbouw en de natuur van het Natura 2000-gebied ’t Boetelerveld. Daarvoor krijgt het project 100.000 euro subsidie. De helft daarvan is een Leaderbijdrage van de Europese Unie, terwijl de provincie en de gemeenten allebei een kwart bijdragen.
Tussen de ingang van ’t Boetelerveld en de boerderij wordt de houtwal hersteld en een wandelpad aangelegd. Langs het wandelpad komt een voedselbos met waterspeelplaats. Een leegstaande schuur wordt verbouwd tot info- en rustpunt voor bezoekers. Daar komt ook een dagbestedingsgroep voor mensen met een beperking, die kunnen helpen bij het schenken van de koffie of groenonderhoud.

Kerkhuus

De Protestantse Gemeente in Heino wil ’t Kerkhuus Heino vernieuwen en verduurzamen, zodat het een trefpunt blijft in het hart van het dorp voor ontmoeting, inspiratie en vorming. Ook dit project kan rekenen op een ton subsidie: de helft Europees, een kwart provinciaal en een kwart gemeentelijk.
De entree, ‘huiskamer’, zalen en keuken worden aangepakt. Er komt een betere routing, de huiskamer krijgt een huiselijker sfeer en de keuken een nieuwe inrichting, zodat deze geschikt is om gezamenlijk te koken en te eten. Ook worden er maatregelen getroffen om elektriciteit en gas te besparen, zoals ledverlichting, bewegingssensoren, temperatuurregeling per ruimte en extra isolatie. Daarnaast wordt het ventilatiesysteem vervangen en voorzien van warmteterugwinning.

‘Afwaste’

Afwaste (Online Gastheer bv) biedt restaurants de mogelijkheid om de voorkeur van hun gasten duidelijker in kaart te brengen. De restaurants weten zo beter hoeveel zij moeten inkopen en gaan zo voedselverspilling tegen.
Omdat bekend is welke producten de restaurants nodig hebben, kan eenvoudiger ingekocht worden bij lokale en regionale leveranciers. Zo krijgen de leveranciers een betere prijs en marktpositie dan wanneer zij via de groothandel leveren. Daarbij ontvangt de gast feiten over voedselverspilling en wat hij of zij bijdraagt klimaat en milieu.
Afwaste ontvangt 78.475 euro voor het uitvoeren van een test bij twintig lokale restaurants en tien lokale leveranciers in Salland. De helft daarvan komt van de EU, een kwart van de provincie en een kwart van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.