Medisch Spectrum Twente start met hartrevalidatie-app als alternatief voor fysieke revalidatie

Coronamaatregelen zorgen er voor dat het volgen van een fysieke hartrevalidatie maar beperkt mogelijk is. De app CureYou biedt een alternatief. Medisch Spectrum Twente (MST) is ermee begonnen.

CureYou is een interactieve app met voor iedere patiënt een op maat gemaakt revalidatieprogramma. Patiënten kunnen ermee bouwen aan een gezonde en vitale levensstijl na een hartoperatie of andere cardiologische ingreep. De app is een samenwerking tussen Thorax Centrum Twente van ziekenhuis MST en Pro-F Professionele Fysiotherapie uit Enschede.

Jaarlijks worden landelijk 180.000 patiënten in Nederland behandeld voor hartaandoeningen. Zij komen allemaal in aanmerking voor hartrevalidatie. Door de coronamaatregelen werd het onmogelijk om met een grote groep patiënten in de bestaande ruimtes bij elkaar te komen. Daarop is de hartrevalidatie-app CureYou versneld ontwikkeld.

Betere levensverwachting

Frits de Man, cardioloog in MST: "Voor goed herstel na een hartinfarct of hartoperatie is hartrevalidatie van groot belang. Patiënten die een dergelijk programma volgen, blijken een betere levensverwachting te hebben en minder vaak te worden opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de hartrevalidatie wordt uitgebreid stil gestaan bij gezonde voeding, het belang van bewegen, omgaan met stress en goed slapen. De grootste boosdoener van hart- en vaatziekten is immers een ongezonde leefstijl."

Arthur Bennink, fysiotherapeut bij Pro-F: "Met het online platform CureYou kunnen wij patiënten op een interactieve manier van kennis voorzien, hen op afstand begeleiden en zelfstandig ondersteunen naar een gezonde en vitale leefstijl".

Kennis beschikbaar

De kennis van leefstijlcoaches, verpleegkundig consulenten hartrevalidatie, cardiologen, psychologen, fysiotherapeuten en diëtisten worden via leefstijl- en informatiemodules in de app beschikbaar gemaakt voor patiënten. De verschillende modules bevatten presentaties, video’s en tips over uiteenlopende onderwerpen zoals voeding, beweging, stress, ontspanning, stoppen met roken en slaap. Ook is er de mogelijkheid tot live groepssessies, e-consult en revalidatie op afstand binnen een beveiligde omgeving.

Een van de patiënten geeft aan dat zij ontzettend veel houvast heeft aan de app. "Alle informatie die er in staat is betrouwbaar en up to date. Voor mij is het een goed digitaal naslagwerk dat ik er op elk moment even bij kan pakken. Dit werkt veel makkelijker en sneller dan een website waar ik eerst naar toe moet surfen om dan vervolgens op die site weer de benodigde informatie naar boven te halen."

Meer over dit onderwerp:
ENSCHEDE MST
Deel dit artikel: