Nieuws

Marieke uit Enschede als eerste huisarts van Nederland gevaccineerd

In Enschede heeft vanavond de eerste huisarts van Nederland het coronavaccin gekregen. De Enschedese Marieke Nijhof viel de eer ten deel. De verwachting is dat binnen een paar dagen alle huisartsen in Overijssel zijn gevaccineerd.
"Het voelt goed", zegt Marieke vlak na haar prik. "Wij zijn als huisartsen heel blij dat we nu aan de beurt zijn. We staan in de frontlinie, we gaan naar de patiënten toe die verdacht zijn voor corona. Dus dat voelt wel wat prettiger nu, die extra bescherming."

Voorrang

In het oorspronkelijke vaccinatieprogramma zouden huisartsen pas later aan de beurt komen, maar afgelopen weekend werd duidelijk dat ze toch met voorrang gevaccineerd kunnen worden. De overige medewerkers in de huisartsenzorg krijgen waarschijnlijk in de tweede week van februari de prik.
Voor Huisartsenkring Twente, een onderdeel van de Landelijke Vereniging Huisartsen (LHV), was het besluit een grote opluchting. "Wij zien een golf van besmettingen op ons afkomen met het risico dat de zorg nog verder onder druk komt te staan. En dat in een regio waar al maandenlang veel covid-besmettingen zijn", laat de vereniging weten.
De Huisartsenkring Twente wil juist in deze tijd ook de normale huisartsenzorg kunnen blijven bieden. En daarbij is extra bescherming belangrijk, want juist zij zien veel coronapatiënten. "Voor ons dit het begin van het einde van deze pandemie. Vaccineren doen we als samenleving voor elkaar."

Bewoners verpleeghuizen en woonvormen

Maandag wordt in Twente, samen met twee andere regio's in het land, ook gestart met het vaccineren van bewoners van kleinschalige woonvormen en verpleeghuizen in de regio. "Logistiek en administratief een grote uitdaging, maar voor de bewoners erg belangrijk en daarom zetten we de schouders er graag onder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.