Nieuws

Zo richtten relschoppers een spoor van vernieling aan in Enschede

Tientallen relschoppers hebben zondagavond een spoor van vernielingen aangericht in het centrum van Enschede. De vlam sloeg even na negenen in de pan, bij het ingaan van de avondklok.
De betogers verzamelen zich zondagavond rond half negen op de Oude Markt in Enschede. Een oproep daartoe gaat zondag al de hele dag rond op sociale media. De betogers schreeuwen leuzen als 'dictatuur' en steken nitraatbommen af. Een van de bommen kan een politieauto maar net ontwijken.

ME ingezet

Om negen uur, bij het ingaan van de avondklok, gaat het mis. De betogers trekken richting het Van Heekplein en richten onderweg forse schade aan. Zo worden de ruiten van snoepwinkel Jamin ingetrapt en krijgen de ramen van de juwelier aan de overzijde het zwaar te verduren. De betogers gooien met stenen en fietsen naar de politie.
Op het Van Heekplein voert de ME charges uit en worden er aanhoudingen verricht. De betogers trekken verder richting ziekenhuis MST, waar ze proberen om de ruiten te vernielen. Het ziekenhuis heeft extra beveiliging ingezet voor de nacht.
Bekijk hieronder hoe de avond verliep:

Eigenaresse snoepwinkel is woest

Rond tien uur keert de rust terug in de stad. Maar de schade is dan al fors.
De eigenaresse van snoepwinkel Jamin staat perplex. Ze is woest. Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe een van de betogers de pui van de winkel intrapt. "Ze moeten die lui keihard aanpakken", zegt de eigenaresse, die vlak na de rellen poolshoogte komt nemen. "We hebben het nu al zo moeilijk door corona en dan dit er nog bij. Wat een tuig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.