Nieuws

Overijssel zet zich schrap voor mogelijk nieuwe rellen, vier aanhoudingen in Oldenzaal

In meerdere steden in Overijssel worden maatregelen genomen, uit angst voor nieuwe rellen. In Deventer en Oldenzaal wordt daar ernstig rekening mee gehouden. In het centrum van Oldenzaal zijn ook vier mensen aangehouden. Ook zijn er in Enschede mensen weggestuurd in en bij het centrum.
Eerder vandaag verschenen oproepen voor nieuwe rellen online, nadat het gisteren in Enschede en andere plaatsen uit de hand liep.

Oldenzaal

In Oldenzaal heeft de politie vier mensen in het centrum aangehouden, zegt de gemeente. "Nadat jongeren weggestuurd waren, kwam een enkeling toch terug. Daarop is een noodbevel afgekondigd en zijn er vier aanhoudingen verricht."
In eerste instantie werden zes mensen weggestuurd aan de rand van het centrum.
Op social media circuleren berichten dat om rond de klok van 15.00 uur te gaan rellen. Ondernemers hadden spullen naar binnen verplaatst. Los van de vier aanhoudingen is het rustig in het centrum.
Eerder vanmiddag werd de markt op het plein eerder afgebroken, in verband met een mogelijke demonstratie. Een boa zei daarover: "We mogen niks zeggen, maar dat ze opruimen zegt genoeg".

Deventer

"Het zijn een stelletje gekken en we nemen het zekere voor het onzekere." Dat zegt een ondernemer op De Brink in Deventer, waar de terrassen voor de zekerheid naar binnen gehaald worden. Op social media is aangekondigd dat men zich negen uur vanavond verzamelt op het het plein in de binnenstad.
Burgemeester Ron König van Deventer zegt klaar te zijn voor wat mogelijk komen gaat. "Demonstreren is een groot goed in Nederland, maar voor wat er gisteren overal gebeurde heb ik geen enkel begrip. Daar heb ik geen goed woord voor over."
Hij zegt met meerdere instanties - zoals jongerenwerkers - in contact te zijn in preventieve zin. "Met jongeren praten en ze erop wijzen dat wat gisteren is gebeurd niet goed is. En dat ze gewoon thuis moeten blijven. Laten we hopen dat het goed gaat."
Deze caféhouder zegt dat hij het zekere voor het onzekere neemt:

Zwolle

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle roept op de avondklok te respecteren. In een verklaring zegt hij: "Op dit moment zijn er stevige maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen. Ik snap dat niet iedereen het daar mee eens is."
Wie het oneens is met deze maatregelen, vervolgt de burgervader, heeft nog niet het recht geweld te gebruiken: "Wat we dit weekend gezien hebben in andere steden is onacceptabel. Oproepen tot niet-vreedzame protesten keur ik dan ook ten zeerste af. Als het in Zwolle zover komt zal er ingegrepen worden."
Zwolle houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten, besluit Snijders: "We hebben hierover doorlopend contact met onze veiligheidspartners. Daarbij komen we sneller naar een moment toe waarin er versoepelingen mogelijk zijn als iedereen zich aan de regels houdt. Het is lastig, dat weet ik. Maar we doen dit voor onze kwetsbaren in de samenleving. Respecteer daarom de avondklok en blijf thuis.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.