OM Oost-Nederland: "Taak van ouders om kinderen binnen te houden"

Het Openbaar Ministerie van Oost-Nederland heeft harde woorden voor de relschoppers die gisteren in Zwolle en zondag in Enschede huishielden. In een reactie op de site van het OM zegt hoofdofficier Marthyne Kunst dat het geweld moet stoppen.

"Het is een treurig beeld. Verbijsterend ook. Iedereen die het al zwaar heeft, wordt nog eens extra getroffen", zegt Kunst. "Het is ontwrichtend wat er nu gebeurt. Demonstreren mag natuurlijk, maar wat we de afgelopen hebben gezien heeft niets met demonstreren te maken. Dit is gewoon relschoppen."

Dubbele straffen

Gisteren kondigde het OM opnieuw aan dat er dubbele straffen geëist worden tegen relschoppers. "Reken maar dat ze hard worden aangepakt", zegt voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg.

"Ik herhaal het nog maar een keer, geweld tegen hulpverleners, tegen agenten, tegen journalisten, nemen wij zeer serieus. Word je daarvan verdacht, dan kun je een dubbele strafeis verwachten."

Meer aanhoudingen

In Zwolle en Almelo waren gisteren aanhoudingen. Ook bij de rellen in Enschede zondag werden mensen opgepakt. Het OM sluit niet uit dat er mee aanhoudingen zullen volgen.

Aan de hand van beschikbare beelden zullen de politie en het OM bekijken of er nog meer mensen kunnen worden opgespoord die bij het geweld en de vernielingen betrokken waren.

Minderjarigen

Het OM ziet, net zoals burgemeester Snijders van Zwolle, dat er minderjarigen bij de rellen aanwezig waren gisteren. "Ik vind het een taak van ouders om deze (minderjarige) kinderen binnen te houden. Ga het gesprek met hen aan. Dit geweld moet stoppen."

De burgemeesters van Zwolle en Enschede hebben gezegd brieven te sturen naar scholen, om ouders op te roepen om het gesprek met hun kinderen aan te gaan.

Deel dit artikel: