nieuws

Acht maanden cel geëist tegen directeuren Weyl

Tegen de directeuren van het failliete rundveeverwerkingsbedrijf Weyl uit Enschede is acht maanden celstraf geëist.
Volgens het Openbaar Ministerie is het een 'gematigde eis' omdat beide mannen schuld en verantwoordelijkheid erkennen. Als ze hadden gefraudeerd voor hun eigen gewin, was de eis minimaal 30 maanden geweest, zei de officier van justitie. Maar het vervalsen van facturen en het opmaken van valse jaarrekeningen gebeurde om te voorkomen dat het bedrijf failliet zou gaan.

"Gegokt met andermans geld"

Volgens de verdachten kwamen ze in de problemen door de BSE en MKZ crisis en 'konden ze niet anders'. Maar dat verweer werd door de officier van justitie van tafel geveegd. "De hoop dat het morgen beter zou gaan, was een leugen. Er werd gegokt met andermans geld." Ook wordt het de directeuren kwalijk genomen dat ze hun personeel betrokken in de fraude. Meerdere werknemers moesten administratieve handelingen verrichten voor de beide directeuren. Ook raakte veel werknemers hun baan kwijt toen de fraude eenmaal aan het licht kwam. Aan de andere kant zei de officier van justitie dat het bedrijf waarschijnlijk al veel eerder failliet was gegaan als er niet gefraudeerd was.

"Onherstelbare schade"

Uiteindelijk kwam het OM tot een eis van 12 maanden celstraf, waarvan 4 voorwaardelijk. De officier van justitie lichtte daarbij toe dat beide mannen geruïneerd zijn. Dat beamen de advocaten van de directeuren. Hun cliënten zouden 'onherstelbare schade' hebben opgelopen door de kwestie, ze kunnen bijvoorbeeld nergens werk vinden. Het jarenlang verhullen van de fraude zou ook een flinke wissel hebben getrokken op het privéleven van de mannen, onder meer met een echtscheiding tot gevolg. De algemeen directeur zou daarnaast zelfmoord hebben overwogen op het moment dat de fraude aan het licht kwam. Advocaat De Vries van directeur Weyl besloot zijn pleidooi met de mededeling dat hard straffen zinloos is. "Hij is alles al kwijt."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.