Nieuws

Hengeloër was pillen draaiende 'professor' in drugsbende van Mr.X

Het drugslab in de kelder van een fraaie villa
Het drugslab in de kelder van een fraaie villa © Politie
De Hengelose man die in Brabant wordt vervolgd voor betrokkenheid bij drugslabs, stond in het milieu bekend als 'De Professor'. Dat is duidelijk geworden bij het strafproces tegen verschillende medeverdachten. Zo adviseerde hij een van de vermeende kopstukken van een drugsbende dat hij beter om kon schakelen naar de productie van een andere drug, vanwege de marktprijs. En wie is Mr.X?
Kort nadat de Hengelose verdachte was aangehouden, liet hij weten dat hij gedwongen was om mee te werken en dat zijn rol marginaal was. Maar dat lijkt toch anders te zitten.
Hij was een belangrijke schakel in de drugsbende, zo blijkt tijdens de strafzittingen tegen zijn medeverdachten. Samen bestierden ze verschillende drugslabs in het zuiden, waaronder één in een fraaie met riet gedekte villa in het Brabantse plaatsje Esch. De Tukker huurde deze villa. In de kelder zat het drugslab.

Ingelijfd

Eerder schreef RTV Oost al dat hij was ingelijfd door de schoonzoon van No Surrender-leider Klaas Otto. Dat bleek uit het onderzoeksdossier met de naam 'Kandinsky'. De Hengeloër wordt verweten dat hij het lab in Esch gerund heeft, maar ook dat hij twee jonge twintigers heeft opgeleid. Daarnaast was hij ook betrokken bij een opslagplaats in het Zeeuwse plaatsje Rilland, zegt het opsporingsapparaat.
In Rilland werden verschillende ketels, vervuilde vaten en jerrycans gevonden. Ook werden er drugs gevonden. Op de telefoon van de Hengeloër stonden foto's van ketels, die exact hetzelfde zijn als die in de opslagplaats werden gevonden. Ook is hij er volgens track&trace-gegevens van zijn auto geweest.

Geldgebrek

Uit opgenomen gesprekken blijkt dat de Hengeloër geld nodig had. Hij zou niet eens een cadeau kunnen kopen voor zijn jarige zoon. Van de schoonzoon van No Surrender-oprichter Klaas Otto zou hij vervolgens 3.000 euro hebben gekregen. Daarna werd er een lab in de kelder gebouwd, aldus het OM.
In het drugslab werd de drug speed gemaakt. Er werd 75 liter basisolie gevonden. Ook werden er duizenden liters drugsafval gevonden in schuren bij de villa.
De schoonzoon van motorclubleider Otto, Paul genaamd, zou tegen een kameraad hebben gezegd dat hij een nieuweling had ingelijfd voor 3.000 euro. Feit is dat er op die dag inderdaad 3.000 euro gestort is op de rekening van de Hengeloër.

Instructies

De Tukker is vervolgens geregeld in de buurt van die Paul gezien, wandelend in een bos aan de Bemmelerberg in Bergen op Zoom. Volgens de recherche waren dat een soort "functioneringsgesprekken".
Ook werd hij door de politie gadegeslagen terwijl hij twee jonge twintigers instructies gaf over het drugslab, blijkt uit het dossier.
Paul staat bij getuigen ook wel bekend als 'de man uit het zuiden'. Uit criminele informatie blijkt dat hij de financiële man zou zijn achter het drugslab in Esch, de opslagplaats in Rilland, maar ook een lab in België waar drie jongens de dood hebben gevonden. Ze zijn overleden na het inademen van giftige stoffen. Ook wordt Paul verdacht van langdurig witwassen.

Mr.X

Paul zelf zegt absoluut niet de leider van de bende te zijn. Wel erkent hij dat hij geld heeft geïnvesteerd. "Dat was superdom." Volgens hem is ene Mr.X de grote man. Aan hem heeft hij naar eigen zeggen ook de Hengelose verdachte voorgesteld als 'pillendraaier'.
Bij ondervraging in de rechtbank hebben medeverdachten aangegeven dat Mr.X een man uit Bergen op Zoom is. Deze Mr.X is opgepakt voor het in stukken zagen en dumpen van een Belgische loodgieter. De menselijke resten van die Belg zijn deels teruggevonden in een speciekuip. Die lag op de bodem van het Schelde Rijnkanaal bij Nieuw Vossemeer.

Strafzaak

Morgen horen verschillende medeverdachten welke straf er boven hun hoofd hangt. De strafzaak tegen de Hengelose verdachte wordt op een later moment gevoerd. In zijn zaak worden nog mensen ondervraagd door de onderzoeksrechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.