Statenlid Forum loopt boos weg uit vergadering omdat zijn fractie minder geld krijgt: 'Onrecht aangedaan'

Het enige overgebleven Statenlid van Forum voor Democratie (FvD) in Overijssel, Andreas Bakir, is vandaag boos weggelopen uit de Statenvergadering. Aanleiding hiervoor was het besluit van Provinciale Staten dat vier leden die zich van Forum hebben afgesplitst, het grootste deel van het fractiebudget krijgen.

Een paar minuten na dat besluit nam Bakir het woord. "Ik heb het gevoel dat mij onrecht is aangedaan door de collega's die voor dit voorstel stemden", zei hij. "Iets wat overduidelijk krom is, wordt recht gepraat." Commissaris van de Koning Andries Heidema zei het besluit van Bakir te betreuren.

PVV-fractievoorzitter Erik Veltmeijer uitte als enige zijn begrip voor Bakir: "Ik kan me de reactie van de heer Bakir goed voorstellen."

Twee fracties

Vier van de vijf fractieleden van Forum splitsten zich eind vorig jaar af, en gingen verder onder de naam Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL). Dat deden ze na ophef over antisemitische berichten in groepsapps van de jeugdafdeling van FvD, en de reactie daarop van de partijleiding.

Doordat twee nieuwe fracties zijn ontstaan, moet Provinciale Staten de hoogte van de fractievergoeding vaststellen. Met die vergoeding kan bijvoorbeeld ondersteuning worden ingehuurd.

80-20

Fracties hebben jaarlijks recht op een vast bedrag van 26.500 euro per fractie, plus 3.570 euro per lid van die fractie. Provinciale Staten beslisten - na enige discussie - dat tachtig procent van het vaste deel naar OCL gaat, en slechts twintig procent naar de fractie van de partij die op het stembiljet stond.

Deel dit artikel: