Nieuws

Verdachten Zwolse onderwereldoorlog voor de rechter: een overzicht van de strijdende kampen

De drugsoorlog in Zwolle leidde tot meerdere moordaanslagen met machinegeweren
De drugsoorlog in Zwolle leidde tot meerdere moordaanslagen met machinegeweren © Getty Images
Al anderhalf jaar lang gaat Zwolle gebukt onder een heuse onderwereldoorlog. De strijd tussen verschillende drugsbendes gaat gepaard met moordaanslagen en autobranden. Vandaag staan vier hoofdrolspelers voor de rechtbank, tijd voor een overzicht.
Grofweg wordt de drugsoorlog uitgevoerd tussen twee kampen, groep Ali en groep Omar. Beide partijen willen graag zoveel mogelijk drugs verkopen aan gebruikers. Die kunnen de genotsmiddelen bestellen per telefoon.

Moordaanslagen

De strijd tussen de bendes heeft geleid tot verschillende moordaanslagen. Voor de buitenwereld werd dat het meest duidelijk in het najaar van 2019. Toen werd het vermeend kopstuk van de groep Ali met een machinegeweer beschoten in de kinderrijke wijk Stadshagen. Die liquidatiepoging leidde tot meer aanslagen in de stad. Misdaadverslaggever Tom Meerbeek zet het conflict uiteen:

Vlammende waggies

Naast het wapengeweld wordt de strijd gekenmerkt door autobranden, 'vlammende waggies' genoemd. Veel van de auto's die in Zwolle in de fik zijn gezet, hadden te maken met de drugshandel. De wagens werden vaak ingezet door dealers. En zonder auto, geen drugsbezorging. De groepen proberen elkaar dus ook op die manier uit te schakelen.

Groep Ali voor de rechter

Vandaag moeten vier verdachten van de groep Ali voor de rechter verschijnen. Het gaat om de broers Idris en Abas, de vermeend kopstukken. Ook moet Het Meisje zich verantwoorden, een jonge vrouw die de bedrijfsleider van de bende zou zijn geweest. Ook wordt ze verdacht van betrokkenheid bij een moordpoging. Als laatste komt ook de chauffeur van een vluchtauto voor de rechtbank. De rechters bekijken vandaag of het viertal langer vast blijft zitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.