Nieuws

Weinig besmettingen op uitvaarten, toch stuurt veiligheidsregio waarschuwing

Weinig besmettingen op uitvaarten, toch stuurt veiligheidsregio waarschuwing
Weinig besmettingen op uitvaarten, toch stuurt veiligheidsregio waarschuwing © Getty Images
Grote besmettingsclusters zijn er de laatste tijd niet op begrafenissen en crematies in Twente. Toch heeft de Veiligheidsregio Twente begrafenisondernemers in de regio een brief gestuurd, waarin hen gewezen wordt op het houden aan de coronamaatregelen. "Begrafenisondernemers moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen", zegt de veiligheidsregio.
"Bij het bron- en contactonderzoek zien we dat een aantal besmettingen te herleiden is naar bijeenkomsten rondom begrafenissen en crematies", zegt Arco Hofland namens de Veiligheidsregio Twente. "Wij vinden het toch van belang om begrafenisondernemers te wijzen op de regels en welke verantwoordelijkheid ook zij dragen."

Extra op wijzen

De veiligheidsregio erkent dat op andere plekken de besmettingen veel hoger zijn. "Maar omdat we toch wat meldingen krijgen, dat bij begrafenissen en uitvaartdiensten besmettingen zijn opgelopen, willen we de partijen er nog wat extra op wijzen."
Is het geen spierballentaal van de veiligheidsregio? "We willen de begrafenisondernemers nog eens extra op hun verantwoordelijkheid wijzen, want het aantal besmettingen moet echt verder omlaag", aldus Hofland.
De GGD Twente bevestigt dat er op begrafenissen de afgelopen tijd geen grote besmettingsclusters zijn ontdekt.

Begrafenisondernemer positief

Vredehof Uitvaartzorg, een van de grootste begrafenisondernemers in Twente, reageert positief op de brief. "We zijn als uitvaartbranche vaak onderbelicht, terwijl het soms een hele uitdaging is om alle coronamaatregelen te handhaven op een begrafenis", zegt Pedro Swier.
De uitvaartondernemer vindt dat de brief ook niet gezien moet worden als reprimande. "Het was juist een heel nette brief vanuit de veiligheidsregio."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.